Dopustniško razpoloženje tudi na borzah

28.6.2021 ob 17:45

Analitiki opozarjajo, da so sicer trgovalni volumni nizki, kar sovpada z začetkom poletnih dopustov. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice energetskih podjetij, k čemur je pripomogla predvsem rast cene nafte, ki je zrasla na najvišje nivoje po oktobru leta 2018. Slabše so delovale delnice podjetij iz sektorja komunalne oskrbe in delnice nepremičninskih podjetij. Rasti delnic je botrovalo tudi dejstvo, da podatki kažejo, da bi inflacijski pritiski v prihodnje lahko popustili. Tako so močno padle cene lesa in kovin. Slednjemu je botrovala sprostitev zalog kovin na Kitajskem. Portal Bloomberg je poročal tudi, da so cene rabljenih avtomobilov na dražbah dosegle vrh, čemur bi po mnenju analitikov lahko sledil tudi padec maloprodajnih cen vozil. Analitiki poudarjajo, da je rast cen rabljenih vozil prispevala približno tretjino rasti maloprodajnih cen. Svoje je dodala tudi centralna banka v ZDA, (FED) predstavniki katere so ponovno poudarili, da gre pri inflaciji za kratkotrajen skok. Administracija predsednika Joe Bidena v ZDA je pripravila tudi približno 1000 miljard vreden paket investicij v infrastrukturo, ki ga podpirajo senatorji iz obeh strani. Ta sredstva bodo uporabljena v naslednjih 5 letih.

 

Makroekonomski podatki prav tako kažejo, da se gospodarstvo ne pregreva. Tako so naročila trajnih dobrin rasla manj od pričakovanj. Padla je tudi prodaja novih bivalnih nepremičnin. Število brezposelnih je malenkost preseglo pričakovanja analitikov. Podatki kažejo tudi, da je proizvodni sektor rasel hitreje od pričakovanj, storitveni sektor pa je rasel počasneje od pričakovanj, a sta oba sektorja beležila rast. Analitiki poudarjajo, da rast zavirajo predvsem omejene količine vhodnih materialov. Inflacija je v maju beležila najvišje nivoje po letu 2008.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Temu je pripomoglo predvsem nadaljevanje sproščene denarne politike evropskih institucij in dogovori o infrastrukturni porabi v ZDA. V Veliki Britaniji so ponovno beležili rast števila okuženih s koronavirusom, kar je države EU spodbudilo k razmišljanju o novih omejitvah potovanj za državljane Velike Britanije. Svoje so k rasti dodali tudi predstavniki ECB, ki so povedali, da kljub dejstvu, da se gospodarska situacija v EU izboljšuje, ostaja nevarnost prehitrega odvzema pomoči, zato bo ECB nadaljevala s sproščeno monetarno politiko. Predsednica ECB napoveduje, da bo gospodarstvo EU močno okrevalo v drugi polovici leta, inflacija pa bo začela v začetku leta 2022, ko bodo faktorji, ki so začasno dvignili inflacijo, izzveneli. Makroekonomski podatki kažejo tudi, da je razpoloženje gospodarstvenikov v EU najboljše odkar te podatke beležijo. Rast beležita tako storitveni, kot proizvodni sektor. Centralna banka v Veliki Britaniji ni spreminjala trenutnih ukrepov, poudarjajo pa, da je tudi po njihovem mnenju inflacija kratkotrajne narave.

 

Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je junija izboljšalo. Ljubljanska borza je bila v petek zaradi praznika zaprta. V preteklem tednu so delnice na Ljubljanski borzi beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so po treh tednih padcev v preteklem tednu beležile rast tečajev. Temu je botrovala predvsem odločitev centralne banke na Kitajskem, da je v sistem vnesla svež denar. Dobro so delovale predvsem delnice finančnih podjetij. Dobro so delovale tudi delnice iz sektorja obnovljivih energetskih virov. To se je zgodilo po objavi Kitajske nacionalne energetske agencije, da bo več kot polovica streh državnih institucij namenjena postavitvi solarnih panelov, v manjši količini pa se bodo temu pridružile tudi šole, bolnišnice in druge zgradbe. Rast delnic podjetij, ki se ukvarjajo z domačim turizmom na Kitajskem, pa je povzročilo ugibanje, da Kitajska svojih meja morda ne bo odprla do konca leta. Koronavirus še naprej povzroča težava v kitajskih pristaniščih, predvsem na jugu. Dobro pa gre Kitajski pri razdeljevanju cepiva. Tako so v najbolj aktivnih dnevih razdelili preko 20 milijonov odmerkov. Makroekonomski podatki kažejo padec števila prodanih nepremičnin na Kitajskem v primerjavi z enakim obdobjem lani, a veliko rast v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. 

 

V tem tednu pričakujemo pomembne podatke o okrevanju gospodarstev po svetu, predvsem podatke iz trga dela v ZDA. Pričakujemo tudi pomembne odločitve držav, ki načrpajo veliko nafte. Hkrati bomo lahko spremljali tudi četrtletna poročila več podjetij, med njimi Micron Technology, Walgreens Boots Alliance, Constellation Brands, General Mills, McCormick & Co in pomembne makroekonomske kazalce. Med njimi podatke o inflaciji v Nemčiji, PMI podatke iz Kitajske in ZDA ter že omenjene podatke iz trga dela.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,7%         

Dow Jones

3,4%

Stoxx 600

1,2%

Shanghai Composite Index

2,3%

SBI TOP

-0,7%

Nafta

3,3%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar