Vse prej kot dolgočasno poletje...

13.7.2021 ob 15:25

Znotraj indeksa S&P 500 so bolje delovale predvsem delnice iz nepremičninskega sektorja, slabše pa so delovale delnice iz energetskega sektorja. Slednjemu so botrovala predvsem nestrinjanja predstavnikov držav, ki načrpajo največ nafte, kar bi po mnenju analitikov lahko privedlo do kršitev dogovorjenih omejitev o količini načrpane nafte. Slabše so delovale tudi delnice iz komunikacijskega sektorja. Temu razvoju je botroval padec donosnosti obveznic v ZDA. V začetku tedna smo bili tako priča rasti tečajev, saj tak razvoj pomeni, da bodo delniški in obvezniški donosi v prihodnje bolj zanimivi od donosa obveznic. V drugi polovici tedna pa so vlagatelje prevzeli strahovi, da ta razvoj dogodkov kaže na upočasnitev gospodarske rasti po svetu. Svoje je dodal tudi strah pred hitrejšim širjenjem nove delta različice koronavirusa. Makroekonomski podatki so bili sicer pozitivni, a so ostali pod pričakovanji analitikov. Tako so ISM podatki ostali pod pričakovanji analitikov, hkrati pa je eden od kazalnikov gospodarskega optimizma padel na najnižji nivo od februarja. Število brezposelnih je prav tako zraslo, število delovnih mest, ki jih razpisujejo delodajalci pa je kljub rasti ostalo pod pričakovanji analitikov. V petek so delnice v ZDA ponovno beležile rast tečajev, k čemur je po mnenju analitikov pripomoglo pričakovanje, da bodo rezultati podjetij v drugem četrtletju močno pozitivni. A rast prihaja po padcih, ki smo jih zaradi zaprtja gospodarstev beležili v preteklosti.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile mešane rezultate. Večino pozornosti vlagateljev v Evropi je bilo usmerjene v širjenje nove delta različice koronavirusa. Število okuženih raste predvsem v Veliki Britaniji in Španiji. V Franciji so predstavniki vlade napovedali, da bi lahko prišlo do četrtega vala. Predstavniki vlade v Španiji pa so napovedali, da kljub rasti števila okuženih, cepljenje deluje, zato ne pričakujejo tako hudih posledic rasti števila okužb, kot smo jih videli v preteklosti. Evropska centralna banka je napovedala spremembo svoje inflacijske tarče iz sedanjih blizu, a pod, 2 odstotkoma na 2 odstotka. Napovedali so, da bodo skrbeli predvsem za dolgoročno monetarno politiko. Pregledujejo pa tudi vpliv podjetij na okolje in obvladovanje tveganj. Makroekonomsko gledano je gospodarska aktivnost v Veliki Britaniji beležila padec. V Nemčiji pa se je nepričakovano znižala industrijska proizvodnja.

 

Delnice na Kitajskem so prav tako kazale mešano sliko. Slabo so delovala predvsem tehnološka podjetja, k čemur so prispevale oblasti na Kitajskem, ki nadaljujejo z zaostrovanjem pritiska na ta podjetja. Predvsem naj bi se pritisk nadaljeval na kitajska podjetja, ki kotirajo na borzah v ZDA. Kitajska centralna banka je napovedala, da bodo znižali zahtevane rezerve bank na Kitajskem in vnesla več svežega denarja v gospodarstvo. Tak premik so želeli tudi ostali predstavniki oblasti na Kitajskem. Analitiki napovedujejo, da so ukrepi usmerjeni predvsem v majhna in srednja podjetja. Oblasti na Kitajskem so napovedale tudi, da bodo uvedli strožje zahteve glede varovanja podatkov za kitajska tehnološka podjetja. Ukrep je usmerjen predvsem proti kitajskim podjetjem, ki kotirajo na borzah v ZDA. Makroekonomsko gledano, podatki kažejo upočasnjevanje gospodarske aktivnosti, kar analitiki pripisujejo ponovnemu širjenju koronavirusa na Kitajskem. Hkrati pa podatki kažejo tudi, da bi inflacija na Kitajskem lahko dosegla vrhunec.

 

V naslednjem tednu pričakujemo predvsem podatke o BDP-ju na Kitajskem. Po mnenju analitikov bi lahko ti podatki kazali na upočasnitev gospodarske aktivnosti zaradi ponovnega izbruha koronavirusa v delih Kitajske. Pričakujemo tudi podatke o inflaciji v ZDA in izjave predstavnikov centralne banke v ZDA. Pričakujemo tudi objave kvartalnih rezultatov več podjetij v ZDA, predvsem bank in nekaterih drugih. Med njimi so Goldman Sachs, JPMorgan, PepsiCo, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Delta, Morgan Stanley, Alcoa in BNY Mellon.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,4%         

Dow Jones

0,2%

Stoxx 600

0,2%

Shanghai Composite Index

0,2%

SBI TOP

0,4%

Nafta

-0,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar