Na borzah bolj poletno, a nič manj stresno

20.7.2021 ob 10:00

Slabše so delovale predvsem delnice manjših podjetij. Ta trend se nadaljuje že tretji teden zapored, s čimer je indeks Russel 2000, ki ga sestavljajo podjetja z nižjo tržno kapitalizacijo na borzah v ZDA, izgubil del visoke rasti, v primerjavi z indeksom S&P 500, ki jo je pridobil v prejšnih obdobjih. Ta podjetja so v preteklem obdobju delovala bolje od velikih podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500. Analitiki ugotavljajo, da kljub neuradnemu začetku obdobja objav kvartalnih rezultatov v ZDA, ni bilo večjih trgovalnih volumnov, ki so značilni za ta obdobja. To pripisujejo predvsem poletnim mesecem, ki veljajo za obdobja manjših volumnov na borzah. Večina pozornosti vlagateljev je bila še naprej usmerjena v podatke o inflaciji. Podatki kažejo, da je rast maloprodajnih cen, ki ne vključuje cen hrane in energentov, močno presegla pričakovanja analitikov. Največji skok je bilo čutiti pri ceni rabljenih vozil, a cene so rasle tudi v drugih kategorijah. Centralna banka ZDA (Fed) je objavila, da v enem letu pričakujejo 4,8-odstotno inflacijo, kar je najvišja raven od leta 2013, ko so začeli z objavami teh podatkov. Predsednik Feda je v svojih nastopih miril vlagatelje, saj je napovedal, da kljub skoku inflacije, to še naprej vidijo kot začasno in da je Fed še precej oddaljen od svojih ciljev, kar se tiče zaposlenosti in inflacije, kar po mnenju analitikov pomeni, da ne nameravajo začeti z močnejšim zaostrovanjem monetarne politike. Makroekonomski podatki kažejo mešano sliko. Tako se je industrijska proizvodnja v ZDA v juniju za malenkost skrčila, kar analitiki pripisujejo predvsem težavam z dobavo mikročipov v avtomobilski industriji. Število brezposelnih pa je ostalo znotraj pričakovanj analitikov. Podatki o prodaji na drobno pa so z 0,6-odstotno rastjo močno presegli pričakovanja analitikov, k čemur je pripomoglo ponovno odpiranje gospodarstva širom ZDA, a kazalci samozavesti potrošnikov kažejo, da se, zaradi prihoda inflacije, ta znižuje.

 

Delnice na evropskih borzah so zaradi skrbi, da bi rast okuženih s koronavirusom lahko upočasnila gospodarsko okrevanje, beležile padec tečajev. Hkrati vlagatelje skrbi, da bi ECB zaradi strahu pred inflacijo začela z zaostrovanjem monetarne politike prej, kot je bilo pričakovano. V Veliki Britaniji nadaljujejo z odpiranjem gospodarstva in javnega življenja, kljub rasti števila okuženih s koronavirusom. V Franciji in na Nizozemskem pa so začeli ponovno uvajati strožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da morajo v Nemčiji, preden bi lahko resno začeli razmišljati o rahljanju ukrepov, povečati število precepljenih. Predsednica ECB je napovedala, da bodo sprejeli novo politiko obrestnih mer centralne banke, po tem, ko so prilagodili svojo politiko glede inflacije. Ponovno je poudarila tudi, da mora biti politika ECB v bodoče predvsem odločna in dolgoročna, predvsem v času nizkih obrestnih mer, kakršnim smo priča danes.

 

V Sloveniji odmeva napoved dividend podjetja KRKA d.d., ki bo znašala 5 evrov bruto na delnico za lastnike, ki bodo delnice pridobili do 19.7.2021. S tem bo dividendna donosnost Krke znašala 4,5 odstotka bruto. Najavi dividend gre tudi, vsaj deloma, pripisati močno rast delnic na Ljubljanski borzi. 

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. K temu so, po mnenju analitikov, pripomogli predvsem rezultati rasti BDP na Kitajskem v drugem kvartalu leta, ki kažejo, da je BDP, kljub pandemiji rasel skladno s pričakovanji analitikov. Tako je priliv kapitala na kitajske trge beležil največjo rast po septembru lanskega leta. Investitorji so kupovali predvsem delnice podjetij iz tehnološkega, finančnega in sektorja potrošnih dobrin, ki imajo dobre fundamentalne podatke, izogibali pa so se visoko letečih imen, kot so delnice podjetij, ki se ukvarjajo z električnimi vozili. Investitorji so pozdravili tudi napore centralne banke na Kitajskem za lajšanje monetarne politike. Podatki tako kažejo, da se je BDP v obdobju enega leta povečal za 7,9 odstotka, pomembnejše pa je, da iz podatkov izhaja, da je v 2-letnem obdobju, ki zajema čas pred pandemijo, BDP zrasel za okoli 5,5 odstotkov. Podatki kažejo rast predvsem v kmetijskem in storitvenem sektorju, medtem ko je proizvodni sektor, ki je rast beležil v preteklih obdobjih, ostal stabilen. Na drugi strani pa se nadaljuje pritisk regulatorjev, ki je usmerjen predvsem na kitajska tehnološka podjetja, ki kotirajo tudi na borzah v ZDA.

 

V naslednjem tednu analitiki pričakujejo, da bodo oči investicijske javnosti uprte predvsem v objave rezultatov podjetij v ZDA. Poročalo bo več zvenečih imen, med njimi Netflix, IBM in American Airlines. Pričakujemo tudi odločitev ECB o obrestnih merah in PMI podatke na globalni ravni. Glede na dejstvo, da so delniški trgi v ZDA na visokih vrednostih in da dolar še naprej kaže svojo moč napram drugim valutam, analitiki pričakujejo, da bo veliko pozornosti še naprej usmerjene v gospodarsko okrevanje v ZDA in politiko centralnih bank, ki jo bo zaradi omenjene objave v tem tednu dominirala predvsem ECB.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,0%         

Dow Jones

-0,5%

Stoxx 600

-0,6%

Shanghai Composite Index

0,4%

SBI TOP

1,9%

Nafta

-4,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar