Slab začetek, dober konec

27.7.2021 ob 8:50

Dobro so delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij. Delnice majhnih podjetij pa so v ponedeljek beležile prvo korekcijo po več kot enem letu. Padec tečajev analitiki pripisujejo predvsem skrbem zaradi rasti števila okuženih po svetu z novo delta različico koronavirusa. Tako je število okuženih in še bolj pomembno število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, v delih ZDA začelo naraščati. To je vplivalo predvsem na delnice podjetij, ki so povezana s ponovnim odpiranjem gospodarstva, kot so delnice podjetij, ki se ukvarjajo s križarjenji in delnice letalskih prevoznikov. Vplivalo pa je tudi na ceno nafte in s tem na cene delnic podjetij iz energetskega sektorja. Te delnice so v tem tednu zato delale slabše. Na zadnje je vplivalo tudi dejstvo, da so se države v skupini OPEC dogovorile za povečanje količine načrpane nafte. Delnice so po padcih v ponedeljek beležile rast tečajev v torek. Analitiki poudarjajo, da posebnega razloga za rast v torek ni bilo videti. Ena od možnosti bi lahko bila objava podatkov iz nepremičninskega sektorja v ZDA, ki kaže znake stabilizacije, kljub temu, da še naprej ostajajo težave s cenami materialov, potrebnih za gradnjo in pomanjkanjem delavcev. Podatki iz trga dela pa kažejo najslabšo sliko v zadnjih dveh mesecih. Pozitivno so na trge vplivale tudi objave rezultatov podjetij kot so Verizon Communications, Coca Cola in Johnson & Johnson, Twitter in Snap. Slabše so jo odnesle delnice podjetja Netflix, saj je število novih naročnikov na njihovo platformo padlo bolj od pričakovanj analitikov.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Temu je pripomogel optimizem glede napovedanih rezultatov podjetij v Evropi in dejstvo, da ECB še naprej poudarja, da bo nadaljevala s sproščeno monetarno politiko. To je povzročilo, da se delnice na evropskih borzah, podobno kot v ZDA po padcih na začetku tedna, kasneje beležile rast tečajev. Tudi v Evropi so prisotni strahovi pred širjenjem nove detla variante koronavirusa. To bi po mnenju analitikov lahko povzročilo zamude pri ponovnem odpiranju gospodarstev v EU. V Veliki Britaniji so nadaljevali z odpiranjem gospodarstva kljub temu, da je število novih primerov v Veliki Britaniji v preteklem tednu zraslo za 40 odstotkov. V Franciji pa so napovedali, da obstaja možnost ponovne vzpostavitve policijske ure v Franciji. Prav tako so v Španiji nekatere regije zahtevale ponovno vzpostavitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Evropska centralna banka je napovedala, da bo sproščeno monetarno politiko obdržala vse dokler se srednjeročna inflacija ne bo približala 2 odstotkom, česar zaenkrat še ne vidijo v makroekonomskih podatkih. Tako so napovedali tudi, da kratkoročna inflacija lahko preseže 2 odstotka. To po mnenju analitikov pomeni, da bo ECB s sproščeno monetarno politiko nadaljevala še nekaj časa. Makroekonomski podatki kažejo, da gospodarska aktivnost v EU še naprej raste. Dobro gre predvsem storitvenemu sektorju, medtem ko proizvodni sektor zaradi težav z dobavnimi verigami deluje slabše.

 

Delnice na Ljubljanski borzi pa so v preteklem tednu, po dobri rasti v prejšnjem obdobju, beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile mešan teden. Kitajska centralna banka je obrestne mere za posojila pustila nespremenjene. S tem po mnenju analitikov oblasti na Kitajskem želijo ohraniti dotok denarja v državna podjetja in denarja namenjenega potrošnikom in omogočati nadaljevanje razvoja podjetjem iz nepremičninskega sektorja. Dobro je na trge vplivala tudi novica, da naj bi oblasti na Kitajskem razmišljale o lajšanju pogojev za vstop kitajskih podjetij na hongkongško borzo. To naj bi podjetja spodbudilo, da bodo prve ponudbe delnic izdale raje v Hong Kongu kot v ZDA. Makroekonomski podatki kažejo, da je prodaja bivalnih nepremičnin v prvi polovici leta 2021 v primerjavi s prvo polovico leta 2019 zrasla za 38 odstotkov. Rasle so tudi cene nepremičnin na Kitajskem.

 

V tem tednu pričakujemo največ četrtletnih poročil v tem obdobju, med njimi so Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Berkshire Hathaway, Alphabet, Tesla, Visa, Samsung, Moet Hennessy Louis Vuitton, Kweichow Moutai, MasterCard, PayPal, Nestlé, Procter & Gamble, Comcast, L'Oréal, ExxonMobil, Pfizer, AbbVie, Shopify, Merck, Chevron, T-Mobile, McDonald's, QUALCOMM, Linde, AstraZeneca, Rio Tinto, Bristol-Myers Squibb, Shell, Volkswagen, Christian Dior, Starbucks, Boeing, Sanofi, 3M, Caterpillar, General Electric, Vale, ServiceNow, TOTAL, AMD, Kering, Lockheed Martin, Airbus in GlaxoSmithKline.

 

Hkrati bo na trge pomembno vplival tudi sestanek centralne banke v ZDA, kjer bodo sporočili odločitev glede obrestne mere. Odločitev bodo med drugim krojili tudi makroekonomski podatki, ki so bili že objavljeni v teh dneh. Pomembnejše objave v naslednjem tednu bodo v ZDA že omenjena odločitev glede obrestne mere, objavljeni pa bodo še BDP podatki za Nemčijo in Evropo, podatki o maloprodaji v Evropi in proizvodnji, PMI podatki za Kitajsko.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,0%         

Dow Jones

1,1%

Stoxx 600

1,5%

Shanghai Composite Index

0,3%

SBI TOP

-1,2%

Nafta

 0,3%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar