Brez večjih pretresov in presenečenj

3.8.2021 ob 10:30

Dobro je deloval predvsem sektor delnic, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo, dobro pa so delovale tudi delnice iz sektorja materialov in delnice nepremičninskih podjetij. Slabše pa so delovale predvsem delnice majhnih in srednje velikih podjetij, ki so v preteklih obdobjih beležile rast tečajev. Slabo so se odrezale tudi delnice podjetja AMAZON.com, ki je objavilo rezultate, ti pa so bili slabši od pričakovanj analitikov. V preteklem tednu smo lahko spremljali največ objav poslovnih rezultatov podjetij v tem obdobju, kar je vplivalo na cene delnic posameznih podjetij, a analitiki ugotavljajo, da so investitorji več pozornosti namenjali objavam makroekonomskih podatkov. Na eni strani tako investitorje skrbi ponovno širjenje koronavirusa v ZDA, na drugi strani pa pozdravljajo začetek obravnave kar 1.000 milijard težkega proračuna za infrastrukturne projekte, ki jo je v preteklem tednu potrdil Senat. Makroekonomsko gledano podatki še naprej kažejo na rast gospodarstva v ZDA, a so bile objave slabše od pričakovanj analitikov. Tako je gledano na letnem nivoju BDP v ZDA beležil 6,5-odstotno rast, ki pa je bila nižja od napovedi pri 8,5 odstotkih. Slabše od pričakovanj so se odrezala tudi naročila trajnih dobrin. Na trgu dela je število brezposelnih padlo manj od pričakovanj, število dlje časa brezposelnih pa se je celo malenkost povečalo. Dobro pa so še naprej razpoloženi potrošniki v ZDA. Predstavniki centralne banke v ZDA pa so povedali, da se gospodarstvo giblje v pravi smeri, zato bi lahko začeli razmišljati o omejevanju nekaterih ukrepov z izjemo sproščene monetarne politike. Glede inflacije pa še naprej verjamejo, da gre za kratkoročno rast.

 

Delnice na evropskih borzah so teden končale približno tam, kjer so ga začele. Izpostaviti gre dobro delovanje delnic na Ljubljanski borzi. Tako so trgom upanje dajale objave rezultatov podjetij v Evropi, ki so gledano v celoti objavila zelo pozitivne rezultate, na drugi strani pa investitorje skrbi širjenje novih različic koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so napovedali, da bodo odpravili omejitve za potovanja v Veliko Britanijo za potnike iz EU in ZDA, ki bodo cepljeni, a bodo posebna pravila ohranili za potnike iz Francije. Podatki o rasti BDP-ja v EU kažejo boljšo rast od pričakovanj. Tako je BDP v EU v drugem trimesečju leta 2021 zrasel za 2 odstotka v primerjavi s prvim trimesečjem leta 2021. Gledano na letnem nivoju pa je BDP zrasel za 13,7%. Dobro so delovala gospodarstva praktično vseh večjih gospodarstev v EU, a analitiki opozarjajo, da je v Nemčiji čutiti pomanjkanje komponent in surovin, ki jih gospodarstvo potrebuje, zato je bila tamkajšnja rast nižja od pričakovanj. Inflacija v EU je v juliju znašala 2,2 odstotka, kar je več kot v juniju. Za rast inflacije analitiki krivijo predvsem cene hrane in energentov.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so, kot že omenjeno, beležile rast tečajev. Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju letos ustvarila 317,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je en odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile močnejše padce tečajev. Temu so botrovale predvsem odločitve regulatornih organov. Tako so na Kitajskem močno posegli v delovanje podjetij, ki se ukvarjajo z izobraževalnimi vsebinami. Podjetja, ki se ukvarjajo z dajanjem inštrukcij, ne bodo več smela zasledovati dobička podjetij. Vlagatelje bolj kot to skrbi, da bi se ukrepi, ki so bili sprejeti za ta sektor utegnili prenesti tudi na druge sektorje, predvsem tehnologijo, nepremičnine in zdravstvo. V zadnjem času tako oblasti na Kitajskem stopnjujejo pritisk na določene sektorje gospodarstva, predvsem na tehnološka podjetja. Na drugi strani pa so investitorji pozdravili novo likvidnost, ki jo je na trge dala tamkajšnja centralna banka, a ti ukrepi niso bili zadostni, da bi se delniški tečaji znova obarvali zeleno. Analitiki menijo, da je s tem ukrepom Kitajska želela izboljšati razpoloženje na trgih, ki je v zadnjem času trpelo zaradi posegov regulatornih organov. Poudarjajo tudi, da želijo z ukrepi, ki se nanašajo na izobraževali sektor, doseči dolgoročne socialne cilje in da ne gre za ukrepe, ki bi bili usmerjeni proti tržnemu gospodarstvu kot takemu.

 

V naslednjem tednu pričakujemo, da bo glavnina pozornosti še naprej usmerjena v dogajanje okoli koronavirusa in makroekonomskega dogajanje. Tako bomo spremljali objave centralnih bank, podatke iz trga dela, veliko pozornosti pa bo še naprej usmerjene v objave rezultatov podjetij. Pričakujemo pa tudi četrtletna poročila Berkshire Hathaway, Alibaba Group, Toyota Motor, Eli Lilly, Novo Nordisk, Amgen, Moderna, Siemens, Sony, HSBC Holdings, CVS Health, Allianz, Merck, Uber, Deutsche Post, Duke Energy, BP, General Motors, ConocoPhillips, Adidas, Illumina, Heineken, Nintendo, Activision Blizzard, Tokyo Electron, Dominion Energy, AXA, Roku, BMW, Glencore, Bayer, Honda Motor, NXP Semiconductors, Intesa Sanpaolo, London Stock Exchange (LSE). Objavljeni pa bodo tudi makroekonomski kazalci o maloprodaji v Evropi in Nemčiji, ISM in PMI podatki v ZDA, hkrati pa bodo objavljeni tudi podatki iz trga dela. Objavljeni bodo tudi podatki o maloprodaji na Kitajskem.

 

Za dolgoročne vlagatelje tudi v poplavi podatkov, ki smo jim priča, ostaja najpomembnejše, da svoje portfelje še naprej prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,4%         

Dow Jones

-0,4%

Stoxx 600

0,0%

Shanghai Composite Index

-4,3%

SBI TOP

2,2%

Nafta

2,5%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar