Dobre novice podžgale tečaje

9.8.2021 ob 18:10

Delnice velikih podjetij so delovale bolje od delnic manjših. Dobro so delovale predvsem delnice bank in finančnega sektorja ter delnice manjših ponudnikov komunalnih storitev. Slabše so delovale delnice iz energetskega sektorja. Analitiki menijo, da bodo podatki o zaslužkih podjetij za drugi kvartal leta 2021 pokazali 85-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Pozitivno je na delniške trge vplivala objava, da so delodajalci v ZDA v mesecu juniju ustvarili 943.000 novih zaposlitev, kar je močno preseglo pričakovanja analitikov. To je bila najboljša objava teh podatkov potem, ko so bili lansko poletje v ZDA sproščeni striktni ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa. Podatki kažejo tudi, da je bilo v aprilu in maju ustvarjenih več delovnih mest kot je kazalo sprva. Rasli so tudi urni zaslužki zaposlenih. Tako je brezposelnost v ZDA padla na najnižji nivo od začetka pandemije. Tudi ostali makroekonomski podatki kažejo pozitivno sliko. Podatki ISM kažejo, da gospodarska aktivnost v ZDA še naprej raste, kljub temu pa so te podatki pokazali, da gospodarstvo raste počasneje od optimističnih napovedi analitikov. Da je gospodarstvo v dobri kondicij, kažejo tudi ISM podatki, ki kljub temu, da so ostali pod optimističnimi napovedmi analitikov kažejo, da gospodarska aktivnost v ZDA še naprej raste. Bolje od pričakovanj analitikov pa kaže tovarnam v ZDA, saj so naročila za tovarniške dobrine v mesecu juniju rasla bolje kot so kazale napovedi. Posebej gre izpostaviti storitveni sektor v ZDA, ki je napovedi analitikov presegel največ odkar objavljajo te podatke. Na drugi strani pa dobre razmere v gospodarstvu prinašajo vlagateljem skrbi, kakšne poteze bi v prihodnosti lahko potegnila centralna banka, saj bi lahko ob močnem gospodarstvu, nizki brezposelnosti in ob prisotnosti grožnje rasti inflacije začela umikati nekatere ukrepe za pomoč gospodarstvu.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. K temu so pripomogle objave rezultatov podjetji, ki vlivajo optimizem vlagateljem. Vlagatelje so optimistični tudi glede nadaljnjega gospodarskega okrevanja EU. Na drugi strani pa vlagatelje skrbi vedno več okuženih z delta različico koronavirusa. Tako je ministrstvo za zdravje svetovalo deželnim vladam, da sprejmejo ukrepe, ki bodo nošnjo mask v trgovinah in na javnem transportu zagotavljali vsaj do pomladi. Nemško industrijo pa pesti pomanjkanje zalog. S tem želijo zmanjšati število okuženih med necepljenimi in preprečiti preobremenitev zdravstvenega sistema. V Veliki Britaniji so napovedali, da bodo začeli s cepljenjem 16 in 17-letnikov. Za cepljenje najstnikov so se pred tem že odločile številne države v EU, med njimi tudi Slovenija. Centralna banka v Veliki Britaniji je napovedala, da bo ob nadaljnji ekspanziji gospodarstva, kot jo vidimo trenutno, prisiljenja sprejemati blage zaostritve monetarne politike. Napovedali so tudi, da bodo z dvigi obrestnih mer predvidoma začeli v letu 2021. Konec rasti inflacije pa pričakujejo v letu 2021 ali 2022. Vlagatelje v Evropi skrbi tudi rast cen surovin in materialov, potrebnih za proizvodnjo. Te so v mesecu juniju zrasle za 1,4 odstotka, predvsem na račun rasti cen energentov.

 

Tudi v Sloveniji smo v juliju beležili padec števila brezposelnih. Izvedba stresnih testov pa je potrdila stabilnost slovenskega bančnega sistema.

 

Delnice na kitajskih borzah so po padcih, katerim smo bili priča v preteklosti, v prejšnjem tednu beležile rast tečajev. Tako kaže, da so padci, ki smo jih videli v prejšnjem obdobju uspeli pritegniti pozornost kupcev. Podatki kažejo, da so domači vlagatelji raje vlagali v sektorje, ki uživajo podporo oblasti v Pekingu, izogibali pa so se sektorjev, ki so zaradi pritiska nadzornih organov v preteklosti doživeli velike padce tečajev. Zadnji v vrsti sektorjev, ki je dobil negativne komentarje državnih medijev je tako sektor on-line igralništva na Kitajskem. Občutiti je bilo tudi unovčevanje dobičkov v sektorju gradnje nepremičnin. Makroekonomski podatki kažejo, da se gospodarska rast na Kitajskem umirja, tako v proizvodnem kot storitvenem sektorju. Analitiki to pripisujejo predvsem ponovnemu širjenju koronavirusa v delih Kitajske in strožjim pravilom na trgu stanovanjskih nepremičnin. Slednje vpliva predvsem na gradbeni sektor.

 

V prihajajočem tednu analitiki napovedujejo, da bodo oči investicijske javnosti uprte predvsem v objave povezane z inflacijo. Te bodo dale tudi pomemben signal glede morebitne prihodnje politike centralne banke v ZDA. Ta namreč svoje odločitve prilagaja predvsem brezposelnosti in stopnji inflacije. Po padcu brezposelnosti v preteklem tednu vlagatelji z zanimanjem čakajo, kaj bodo prinesle uradne objave inflacije v ZDA. Pričakujemo tudi objave rezultatov več podjetij: Aramco, Walt Disney, Softbank, Deutsche Telekom, Airbnb, Brookfield Asset Management, Baidu, Foxconn, DoorDash, Oersted, Coinbase, Prudential, eBay, Henkel, Palantir, EA, Barrick Gold, Vestas, Munich Re, Bridgestone, Nippon Paint, Fujifilm, Toshiba, Rakuten, InterContinental Hotels Group, Lenovo, Suncorp, Rusal, Talanx. Hkrati pričakujemo tudi več pomembnih makroekonomskih objav in sicer podatke o inflaciji v Nemčiji, podatke o evropskem BDP-ju, podatke o inflaciji in razpoloženju potrošnikov v ZDA, podatke o prodaji na drobno na Kitajskem ter podatke o BDP-ju na Japonskem in v Veliki Britaniji.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,9%         

Dow Jones

0,8%

Stoxx 600

1,8%

Shanghai Composite Index

1,8%

SBI TOP

0,8%

Nafta

-8,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar