Borze se ne dajo!

16.8.2021 ob 17:35

Rast smo beležili kljub ponovnemu širjenju koronavirusa v ZDA in negotovosti glede nadaljevanja okrevanja gospodarstva, ki jo to prinaša. Dobro so delovale predvsem delnice uveljavljenih podjetij, ki so rasle bolje kot delnice hitro rastočih. Sektorsko gledano so znotraj indeksa S&P 500 najbolje delovale delnice iz sektorja materialov, slabše pa so delovale delnice iz energetskega sektorja, saj so se na trgu pojavile skrbi, da bi države, ki izvažajo nafto utegnile povečati količino načrpane nafte, hkrati pa bi zaradi ponovnega širjenja koronavirusa lahko prišlo do delnih zaustavitev javnega življenja, kar bi povzročilo zmanjšanje porabe nafte. Slabše so delovale tudi delnice iz sektorja informacijske tehnologije. Rast inflacije se, po podatki objavljenih v tem tednu v ZDA, umirja, a ostaja prisotna. V mesecu juliju je tako inflacija zrasla za 0,5 odstotka, kar je najmanj po marcu letos. Tako kaže, da se bo inflacija, ki jo čutijo potrošniki v ZDA res izkazala za kratkotrajno. Večjo skrb pa analitikom povzroča rast cen surovin in materialov. Pozitivno je na trge vplivala tudi novica, da so v Senatu potrdili kar 1.000 milijard velik paket za financiranje infrastrukturnih projektov. Hkrati so napovedali tudi nove ukrepe za pomoč družinam z otroci in dostopnost izobraževanja. Število brezposelnih v ZDA je v preteklem tednu ponovno padlo, kar je morda spodbudilo izjavo visoke predstavnice FED-a, da bi lahko začeli z zmanjševanjem nekaterih monetarnih spodbud gospodarstvu že letos.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni se koronavirus v EU še naprej širi, a je hitrost širjenja nehala pridobivati zagon in je ostala na podobnih nivojih kot v preteklosti. Skrbi pa višanje števila smrtnih žrtev. Po mnenju analitikov pri tej organizaciji, bo število okuženih začelo padati v tem tednu, število smrti pa bo še naprej raslo. Uspehe pa žanjejo kampanje za cepljenje v EU. Tako je EU uspelo prehiteti ZDA v številu prebivalcev, ki so prejeli prvi in drugi odmerek cepiva proti koronavirusu, v kratkem pa bi EU lahko prehitela tudi Veliko Britanijo. V Italiji in Franciji pa se nadaljujejo protesti proti potrdilu, ki sta jih državi uvedli za obisk javnih dogodkov, barov in restavracij. Industrijska proizvodnja v EU je beležila padec aktivnosti, kar analitiki pripisujejo predvsem težavam pri dobavi potrebnih surovin. V Nemčiji pa se že pojavlja pomanjkanje kvalificirane delovne sile v nekaterih panogah.

 

V Sloveniji je Skupina NLB v letošnjem prvem polletju ustvarila 139,8 milijona evrov dobička po davkih, kar je 90 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile manjšo rast tečajev. Skrbi vlagateljem na Kitajskem povzročajo predvsem posegi predstavnikov oblasti, ki so v preteklosti posegli predvsem na področje velikih tehnoloških podjetij in področje zasebnih podjetij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem. V preteklem tednu pa so predstavili še petletni načrt za povečanje regulacije ključnih področij gospodarstva. Tako naj bi predstavili novo zakonodajo na področju nacionalne varnosti, tehnologije, monopolov, izobraževanja, internetnih financ, velikih podatkovnih sistemov in drugih. Še naprej pa analitike na Kitajskem skrbi rast inflacije. Predstavniki oblasti so se ponovno zavezali, da bodo vodili politiko "ničelne tolerance" do novih izbruhov koronavirusa, kar vključuje masovna testiranja in zapiranja prizadetih območij, a nekateri analitiki svarijo, da to prinaša velike stroške in bi lahko negativno vplivalo na potrošnike na Kitajskem.

 

V tem tednu bo veliko pozornosti usmerjene v FOMC, ki bo z objavo zapisnika svojega sestanka vlagateljem dal nov vpogled v razmišljanje glede inflacije in ukrepov za podporo gospodarstvu. Pomembna bo tudi objava maloprodajnih podatkov za ZDA, ki bodo pokazali v kakšni kondiciji so potrošniki v ZDA, ki veljajo za gonilo tamkajšnjega gospodarstva. Dobili pa bomo tudi podatke o rasti BDP v EU. Pričakujemo lahko četrtletna poročila pomembnih podjetij, med njimi so Tencent, NVIDIA, Walmart, Home Depot, Cisco, BHP Billiton, Target, John Deere, Carlsberg. In objavo makroekonomskih kazalcev, o BDP v EU, podatke o maloprodaji v ZDA in zapisnik FOMC, zasedanje centralne banke na Kitajskem in podatke o inflaciji in trgu dela v Veliki Britaniji.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,7%         

Dow Jones

0,9%

Stoxx 600

1,3%

Shanghai Composite Index

1,7%

SBI TOP

1,1%

Nafta

-0,5%

 

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar