Za konec poletja s plusom iz borze

30.8.2021 ob 16:40

Dobro so delovale predvsem delnice manjših podjetij in delnice energijskega sektorja, katerim je pomagala rast cene nafte. Analitiki ugotavljajo, da so bili trgovalni volumni v preteklem tednu relativno majhni, kar je značilno za pozno poletje. Agencija za zdravila v ZDA je v preteklem tednu dokončno odobrila cepivo družbe Pfizer za uporabo, kar bi nekatere delodajalce lahko spodbudilo k strožjim pogojem glede cepljenja njihovih zaposlenih. To je pripomoglo k rasti delniških tečajev, saj analitiki menijo, da bi tak razvoj dogodkov lahko pozitivno vplival na zajezitev pandemije v ZDA. V četrtek pa je sledila novica, da trije regionalni predsedniki centralnih bank v ZDA menijo, da bi lahko z umikanjem stimulativnih ukrepov začeli že septembra. To je povzročilo padec delniških tečajev, a je trge v petek v svojem govoru pomirili predsednik FED-a, ki je v svojem govoru na ekonomskem simpoziju v Jackson Holu poudaril, da FED ne vidi bistvene spremembe v makroekonomskih podatkih, ki bi jih prisilila v tako ukrepanje in pričakuje, da bodo ukrepali skladno s trenutnim načrtom. To pomeni, da bi morebitno zmanjšanje stimulativnih ukrepov za gospodarstvo verjetno lahko videli proti koncu leta. Prodaja rabljenih stanovanj se je povečala za 2 odstotka, prodaja novih pa za odstotek. Število novo brezposelnih se je v preteklem tednu malenkost povišalo, a ostaja blizu najnižjih nivojev od začetka pandemije. Popravljeni podatki o rasti BDP v ZDA pa kažejo, da je le ta v drugem kvartalu zrasel za 6,6 odstotka, medtem ko je prva ocena kazala na 6,5-odstotno rast.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. K temu je pripomogla centralna banka. Predstavniki ECB so povedali, da pričakujejo, da se bo inflacija izkazala za kratkotrajno in je predvsem posledica ozkih grl v gospodarstvu. Podatki PMI kažejo, da gospodarstvo v EU še naprej raste, a se je ta rast malenkost umirila po rekordnih vrednostih, ki smo jim bili priča v preteklosti. Po mnenju analitikov tako gospodarstvo EU ostaja v dobri kondiciji, a inflacija še naprej draži cene vhodnih surovin. Podatki za Veliko Britanijo kažejo, da se gospodarska aktivnost še naprej krepi, a je rast, v primerjavi s prejšnjim mesecem, precej nižja, predvsem na račun padca aktivnosti v storitvenem sektorju. Proizvodni sektor je beležil manjši padec, a ostaja močan. Podatki kažejo tudi, da je se je razpoloženje nemških gospodarstvenikov poslabšalo že drugi mesec zapored.

 

V Sloveniji je poslovne rezultate objavilo več borznih družb. Tako je Skupina Petrol v polletju objavila višje prihodke in skokovito rast dobička. Skupina Intereuropa je v prvem polletju povečala čisti dobiček za 15 odstotkov. Polletni dobiček skupine Unior pa je znašal 6,4 milijona evrov. Delnice na Ljubljanski borzi so kljub dobrim objavam beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu, podobno kot v ZDA in EU, beležile rast tečajev. Ta rast prihaja po daljšem obdobju padanja tečajev, ki je sledilo pritisku regulatorjev na določena področja kitajskega gospodarstva. Najbolj so bili temu pritisku podvrženi tehnološki giganti. V prejšnjem tednu pa je prišlo do izboljšanja razmer v povezavi z regulacijo. Tako je regulator borznih trgov na Kitajskem, ki je v preteklosti večkrat napovedal ukrepe, usmerjene predvsem proti tehnološkim gigantom, ki kotirajo na borzah tako na Kitajskem kot v ZDA, napovedal, da bodo sodelovali z regulatorji v ZDA pri skrbnih pregledih kitajskih podjetij, ki kotirajo na tamkajšnjih borzah. Tako sodelovanje bi, po mnenju analitikov, lahko prineslo izboljšanje razmer za ta podjetja. Skrbi pa vlagateljem na Kitajskem povzroča pomankanje likvidnosti, s katero se soočajo podjetja, ki so zadolžena. Kitajska centralna banka je zato sklicala sestanek predstavnikov finančnih institucij, na katerem so te institucije spodbujali k izdatnejšemu kreditiranju podjetij. To se je v preteklosti izkazalo za učinkovito. Analitiki ugotavljajo tudi, da bi tako stališče lahko privedlo tudi do novih stimulativnih ukrepov centralne banke na Kitajskem.

 

V tem tednu pričakujemo še nekaj objav rezultatov podjetij, med njimi so Broadcom, Agricultural Bank of China, Bank of China, Zoom Video Communications, GAZPROM, CrowdStrike, DocuSign. Objavljeni bodo tudi pomembni makroekonomski kazalci in sicer podatki o inflaciji in prodaji na drobno v Nemčiji, podatki o inflaciji v Evropi, PMI podatki za Kitajsko in ZDA ter pri slednjih še podatki iz trga dela.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,5%         

Dow Jones

1,0%

Stoxx 600

0,8%

Shanghai Composite Index

2,8%

SBI TOP

-0,8%

Nafta

10,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar