Brez večjih presenečenj...

8.9.2021 ob 13:25

Znotraj indeksa S&P 500 je najbolje deloval sektor majhnih nepremičninskih podjetij, slabše pa so delovale delnice iz sektorja financ. Analitiki ugotavljajo, da so bili trgovalni volumni v preteklem tednu nizki, kar je normalno za to obdobje, saj teden pred 6. septembrom predstavlja zadnji teden poletnih dopustov v ZDA. V ponedeljek so tako borze v ZDA zaprte zaradi državnega praznika. Glavnina pozornosti vlagateljev je bila v preteklem tednu namenjena objavi podatkov iz trga dela, kjer je število novo ustvarjenih delovnih mest močno zaostalo za pričakovanji analitikov. Analitiki opozarjajo, da je ta objava bolj povezana s strukturo trga dela in pomankanjem delovne sile v nekaterih panogah. Analitiki menijo tudi, da bi tak razvoj dogodkov lahko vplival na odločitev centralne banke, ali bo zamaknila zmanjševanje nekaterih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Kljub slabim številkam novo ustvarjenih delovnih mest, brezposelnost ostaja na najnižjih nivojih od začetka pandemije. Skrbi pa analitikom povzroča rast plač, ki je močno presegla napovedi analitikov, saj bi le ta lahko povzročila rast inflacije. Veliko ostaja tudi število ljudi, ki zaradi strahov povezanih s koronavirusom ne iščejo službe. Takih naj bi bilo v ZDA 1,5 milijona. Vpliv koronavirusa na industrijski sektor se kaže kot manjši od vpliva na storitveni sektor, a analitiki opozarjajo na pritiske inflacije in dolge dobavne roke, ki povzročajo skrbi industrijskim obratom v ZDA. ISM podatki sicer kažejo, da je gospodarska aktivnost tako v storitvenem kot proizvodnem sektorju presegla pričakovanja analitikov.

 

Delnice na evropskih borzah, gledano na tedenskem nivoju, niso beležile večjih premikov. Analitiki menijo, da investitorje v Evropi skrbi predvsem upočasnitev rasti gospodarske aktivnosti, ki smo ji priča. Analitike skrbi tudi, da je inflacija v evro območju močno presegla pričakovanja in je v mesecu avgustu na letnem nivoju znašala 3 odstotke. Inflacija v Nemčiji je znašala okoli 4 odstotke. K temu so pripomogle predvsem rastoče cene energentov, hrane in industrijskih dobrin. Svoje je dodala še ECB, ki je poudarila, da bi ob ugodnih gospodarskih razmerah lahko začeli razmišljati o umikanju nekaterih stimulativnih ukrepov. Indeks, ki meri razpoloženje gospodarstvenikov v Evropi, pa je v mesecu avgustu padel iz rekordnih vrednosti, ki smo jih beležili v juliju. PMI podatki kažejo, da se je rast gospodarske aktivnosti v Evropi v mesecu avgustu upočasnila bolj kot so kazale prve ocene. K temu so pripomogla predvsem ozka grla v nabavnih verigah.

 

V Sloveniji smo v drugem kvartalu beležili 16,3-odstotno rast BDP. Inflacija na letni ravni je znašala 2,1 odstotka, kar je pod inflacijo evro območja. Slovenska centralna banka je sporočila, da ne bo podaljšala omejitev na razdelitev dobičkov bank. Cinkarna Celje pa je objavila dobre rezultate, beležijo namreč kar 60-odstotno rast dobička. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. Podatki kažejo, da so podjetja na Kitajskem v preteklem kvartalu beležila 36-odstotno rast dobičkov, bolj zgovoren pa je podatek, da so podjetja v primerjavi z drugim kvartalom leta 2019, torej pred prihodom koronavirusa, beležila 10-odstotno rast dobičkov. Oblasti na Kitajskem so predstavile tudi načrte za odprtje nove borze v Pekingu, ki bo namenjena predvsem kotaciji majhnih in srednje velikih podjetij. S tem želijo tem podjetjem olajšati dostop do financiranja. Kitajska centralna banka je predstavila tudi načrt, po katerem bo zagotovila 300 milijard yuanov pod ugodnimi pogoji komercialnim bankam za potrebe kreditiranja majhnih in srednjih gospodarskih družb. PMI podatki kažejo malenkostno krčenje gospodarske aktivnosti na Kitajskem, predvsem v storitvenem sektorju po ponovnih izbruhih koronavirusa.

 

V tem tednu bodo v ospredju evropske borze, saj v četrtek pričakujemo sestanek ECB, kjer bo več znanega o nadaljnjem razvoju makroekonomske politike v evro območju. Pričakujemo tudi nekaj pomembnih objav podjetij, med njimi so Richemont, Lululemon Athletica, Kroger, Logitech, Gamestop Corp. Objavljeni pa bodo tudi pomembni makroekonomski kazalci in sicer BDP podatki za EU, podatki o inflaciji na Kitajskem in podatki o inflaciji v Nemčiji.

 

IME INDEKSA TEDENSKI PREMIK
S&P 500 0,6%
Dow Jones -0,2%
Stoxx 600 0,8%
Shanghai Composite Index

-0,1%

SBI TOP 0,7%
Nafta 0,8%
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar