Slabši podatki, manj dobičkov

14.9.2021 ob 8:55

Znotraj indeksa S&P 500 sta najbolje delovala sektorja osnovnih potrošnih dobrin in komunalne oskrbe, slabše je deloval sektor majhnih nepremičninskih podjetij. V preteklem tednu so hitro rastoče delnice delovale bolje od delnic že uveljavljenih podjetij. Trgovalni volumni so bili v preteklem tednu, zaradi praznika v ZDA, relativno nizki. Analitiki poudarjajo, da za padec ni bilo mogoče okriviti enega samega vzroka, marveč so padci cen na borzah pripisujejo kombinaciji več faktorjev. Prvi razlog, ki ga navajajo analitiki, je dejstvo, da je število novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA močno zgrešilo pričakovanja analitikov. Gre sicer za podatek, ki je bil objavljen že pred časom, a njegove odmeve je bilo mogoče čutiti tudi v preteklem tednu. Analitiki opozarjajo tudi, da ta podatek pri vlagateljih vzbuja skrb, da delta različica koronavirusa na okrevanje gospodarstva vpliva bolj, kot je kazalo sprva. V ZDA so v preteklem tednu napovedali tudi, da bodo vsi veliki delodajalci od svojih zaposlenih morali zahtevati, da so cepljeni ali pa bodo morali zaposleni opravljati tedensko testiranje. Hkrati pa bodo morali biti vsi zaposleni in pogodbeni sodelavci, ki plačo dobivajo iz zveznega proračuna cepljeni. Svoje je k padcu delniških tečajev prispevalo tudi dejstvo, da je najnovejši paket za spodbujanje gospodarstva v ZDA, vreden kar 3.500 milijard dolarjev, naletel na novo oviro v Senatu, saj del sredinskih demokratov opozarja, da je načrt predrag. To po mnenju analitikov temelji tudi na izjavi finančne ministrice ZDA, da bodo ZDA že do konca oktobra ponovno trčile v najvišjo dovoljeno stopnjo dolga in da mora Kongres to stopnjo dvigniti. Rast cen dobrin, ki jih potrebujejo proizvajalci proizvodnih dobrin v ZDA, je malenkost presegla pričakovanja. Število odprtih delovnih mest je preseglo napovedi analitikov in je doseglo rekordne nivoje. Število tedensko brezposelnih pa je padlo bolj od pričakovanj in je ponovno doseglo najnižje nivoje od začetka pandemije.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padec tečajev. To je po mnenju analitikov predvsem posledica odločitve ECB, da bo upočasnila nakupe državnih obveznic. To je bil sicer pričakovan ukrep, saj makroenomski podatki kažejo, da gospodarstvo v EU okreva hitreje od prvotnih napovedi. Tako je ECB napovedi za gospodarsko rast dvignila iz 4,6 odstotka na 5 odstotkov. Hkrati pa analitike skrbi, da se je pričakovana inflacija v letu 2021 iz 1,9 odstotkov dvignila na 2,2 odstotkov. Evropska komisija je napovedala tudi izdajo zelenih obveznic, s katerimi nameravajo do konca leta 2026 zbrati do 250 milijard evrov. Do sedaj se je za izdajo zelenih obveznic odločilo 11 članic EU, še štiri pa bodo to storile v prihodnosti. V Nemčiji pa, po poročanju tamkajšnjega statističnega urada, beležijo mesečno upočasnitev rasti izvoza, hkrati pa je uvoz prvič v treh mesecih upadel. Izvoz je tako na mesečni ravni napredoval le 0,5 odstotka, kar je precej man kot junija, ko je zrasel za 1,3 odstotka, uvoz pa padel za 3,8 odstotka, medtem, ko je junija je zrasel za 0,7 odstotka.

 

Guverner Slovenske centralne banke, Boštjan Vasle, poudarja, da ECB kljub zmanjšanju odkupa državnih obveznic nadaljuje z zagotavljanjem obilne likvidnosti in ugodnih pogojev financiranja.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. K temu je po mnenju analitikov pripomogel odkrit in javen pogovor med voditeljema na Kitajskem in v ZDA. Hkrati podatki kažejo tudi, da sta se v mesecu avgustu na Kitajskem krepila tako izvoz kot uvoz in to kljub novim izbruhom koronavirusa, ki so oblasti prisilili v zaprtje nekaterih pristanišč. Dvig cen surovin, ki jih potrebujejo podjetja na Kitajskem, pa je v mesecu avgustu močno presegel dvig cen, ki jih za svoje nakupe plačujejo potrošniki. To bi lahko pomenilo pritisk na dobičke podjetij, ki proizvajajo za domači trg. Oblasti na Kitajskem so se odločile tudi, da bodo ekonomijo Hong Konga tesneje povezale z ostalimi mesti v delti Biserne reke, ki ji želijo oblasti dati večji gospodarski pomen.

 

V tem tednu bodo oči investicijske javnosti uprte predvsem v objave številk o inflaciji v ZDA in Veliki Britaniji. Po mnenju analitikov bi lahko te številke predvsem v ZDA vplivala na odločitev FED o začetku zmanjševanja ukrepov za spodbujanje gospodarstva. Če bi se izkazalo, da je inflacija v ZDA višja od pričakovanj analitikov, bi to lahko FED spodbudilo, da bi upočasnil svoje programe nakupov obveznic. Podatki s trga dela, ki prav tako vplivajo na to odločitev, pa so v preteklosti pokazali, da je število novo ustvarjenih delovnih mest sicer močno zgrešilo pričakovanja analitikov, a število brezposelnih ostaja na najnižjih nivojih od začetka pandemije. V naslednjem tednu pričakujemo objave rezultatov nekaterih podjetij, med njimi so Oracle, Inditex, JD Sports. Hkrati, kot že omenjeno, pričakujemo objavo pomembnih makroekonomskih kazalcev in sicer podatke o maloprodaji in inflaciji v ZDA, podatke o brezposelnosti in inflaciji v Veliki Britaniji in podatke o maloprodaji na Kitajskem.

 

IME INDEKSA TEDENSKI PREMIK
S&P 500 -1,7%
Dow Jones -2,2%
Stoxx 600 1,2%
Shanghai Composite Index

3,4%

SBI TOP -2,2%
Nafta 0,5%
 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar