Slabi podatki z ameriškega trga dela

10.9.2021 ob 14:35

Pozornost finančnih trgov je bila ob koncu avgusta namenjena zasedanju ameriške centralne banke (Fed), ki pa ni prineslo nič novih, bolj otipljivih informacij glede monetarne politike. Dejstvo je, da so se trgi sprijaznili z visoko inflacijo in da so edini dejavniki tveganja v tem trenutku različica koronavirusa delta (oziroma tveganje novih sevov) in podatki s trga dela. Vseeno pa je bila nekoliko prezrta informacija ob koncu avgusta, da je Pfizer od Feda v ZDA dobil polno odobritev za svoje cepivo. Po ameriških anketah to pomeni, da naj bi se v ZDA dodatno cepilo še od 30 do 50 odstotkov necepljenih ljudi, toliko jih je čakalo na polno odobritev cepiva. Če nas ne bo presenetila nova različica virusa, bi tudi v največji svetovni ekonomiji lahko prišli do stopnje precepljenosti, ki bi omogočala polno delovanje ekonomije in odprto gospodarstvo. Seveda se Fed tega dobro zaveda, zato natančno spremlja podatke na trgu dela, ki bodo po vsej verjetnosti tehtna podlaga za spremembo denarne politike.

 

V petek so bili objavljeni podatki s trga dela. Stopnja brezposelnosti se je še dodatno statistično znižala s 5,4 na 5,2 odstotka, vendar je bil ta podatek kar nekoliko prezrt. Veliko bolj je odmeval podatek o ustvarjenih novih delovnih mestih v ZDA, ki so zelo zaostala za pričakovanji (ustvarjenih je bilo 235.000 namesto pričakovanih 750.000 delovnih mest). Zaostanek se glede na napovedi skriva predvsem v sektorju storitev – govorimo o turizmu in prostem času, kjer je zaradi različice delta gospodarstvo ostalo praktično brez na novo ustvarjenih delovnih mest. To sovpada s podatki o rezervacijah letalskih prevozov, hotelskih namestitev ter rezervacijah v restavracijah, ki so tudi močno upadle. Tudi ameriški predsednik Biden je različico delta razglasil za krivo, da se slabšajo podatki s trga dela. Ankete med vodstvenimi menedžerji kažejo drugačno sliko. Pomanjkanje delovne sile in vhodnih materialov sta glavna krivca za to, da gospodarstvo ne deluje s polnimi pljuči. Drugače povedano – za ponujeno plačilo ljudje niso pripravljeni delati v določenih sektorjih, čeprav se je urna postavka povišala, nadomestila za brezposelne so dokaj ugodna, tudi starejšim zaposlenim, ki so blizu upokojitvi, se ne mudi z vrnitvijo na delovna mesta. Brezposelnost zato vztraja nad 5 odstotki. Pred lanskim izbruhom pandemije je bila 3,5-odstotna.

 

Za kapitalske trge lahko trdimo, da je tokrat "slaba" novica "dobra" novica. Petkovi podatki so Fed spet postavili v neprijeten položaj. Če smo ob koncu leta skoraj vsi z gotovostjo pričakovali postopno zmanjševanje odkupov obveznic s strani Feda, ti podatki spet odpirajo dilemo, ali je že pravi čas za zategovanje monetarne politike. Tako ostajajo delnice še naprej privlačen naložbeni razred…

 

Janez Javornik, Triglav Skladi

Komentar