Pričakovanja vlagateljev so se uresničila

12.10.2021 ob 11:00

Rast prihaja po obdobju padcev tako, da smo v preteklem tednu nadoknadili nekaj izgubljenega. Dobro so delovale predvsem delnice iz energetskega sektorja, katerim pomaga naraščajoča cena nafte in zemeljskega plina. Velike proizvajalke nafte so se dogovorile, da bodo zaenkrat načrpano količino nafte povečale le za manjšo količino, kar je bilo dogovorjeno že v preteklosti in da večjih dvigov načrpane količine zaenkrat ne bodo izvedle.

 

Slabše so delovale delnice majhnih nepremičninskih podjetij. V začetku preteklega tedna smo bili še naprej priča strahovom, ali se bo senatorjem v ZDA uspelo pravočasno dogovoriti za povišanje zgornjega limita zadolženosti države. V kolikor do takega dogovora ne bi prišlo, bi bili priča delnemu zaprtju vladnih služb v ZDA. Senatorjem se je uspelo dogovoriti za povečanje meje zgornje zadolženosti države v višini 480 milijard dolarjev, kar pomeni, da bodo ZDA lahko svoje obveznosti financirale najmanj do sredina decembra. Do takrat analitiki pričakujejo nov, bolj dolgoročen dogovor senatorjev o nadaljnjem financiranju. Ta dogovor je ugodno vplival na cene delnic v drugi polovici tedna.

 

Izpostaviti velja tudi težave tehnološkega giganta Facebook, ki je v preteklem tednu doživel izpad delovanja večine svojih aplikacij, vključno z Instagramom in Whats appom. Podatki iz trga dela v ZDA kažejo mešano sliko, tako so NFP podatki razkrili, da je bilo v ZDA v mesecu septembru ustvarjenih bistveno manj delovnih mest od pričakovanj. Znižal se je tudi delež delovno aktivnega prebivalstva. Na drugi strani pa so bili podatki o ustvarjenih delovnih mestih za prejšnja obdobja, sedaj, ko so znane končne številke, popravljeni navzgor. V ZDA se tako delodajalci že občutijo pomanjkanje delovne sile, kar se kaže tako v dvigu števila povprečnih delovnih ur, kot rasti povprečne urne postavke v ZDA. Tedenski podatki o brezposelnih kažejo, da se je njihovo število v preteklem tednu znižalo. Vsi ti podatki bi utegnili vplivati na napovedano zaostritev politike centralne banke. Eden od predstavnikov le te je med drugim povedal, da ga skrbi, da tveganja za visoko inflacijo ostajajo povečana. Videli bomo, kako bodo ta inflacijska pričakovanja v kombinaciji z razmerami na trgu dela vplivala na politiko centralnih bank.

 

Delnice na evropskih borzah so teden prav tako končale više kot so ga začele. Na evropskih borzah so dobro delovale predvsem delnice finančnih podjetij, katerim pomagajo pričakovanja vlagateljev, da lahko v prihodnosti pričakujemo dvig obrestnih mer, kar bo pozitivno vplivalo na marže, predvsem v bančnem sektorju. V Evropi velike skrbi povzročajo rastoče cene energentov, predvsem zemeljskega plina. Te bi utegnile prinesti povišanje cen tako za fizične kot pravne osebe, kar bi utegnilo negativno vplivati na dobičke predvsem industrijskih podjetij. Pomanjkanje je predvsem posledica manjše dobave plina v Evropo iz Rusije, a tamkajšnje oblasti namigujejo, da bi se to utegnilo spremeniti. Predsednica ECB še naprej poudarja, da je inflacija, ki smo ji priča, kratkotrajne narave, a nekateri predstavniki ECB, podobno kot njihovi partnerji v ZDA, menijo, da obstajajo povečana tveganja za dalj časa trajajočo povišano inflacijo. Tako predstavniki ECB na eni strani poudarjajo, da ECB ne sme preveč odreagirati na inflacijo, ki je posledica težav v dobavnih verigah, na drugi strani pa svoje modele za napovedovanje inflacije prilagajajo strukturnim spremembam, ki smo jim priča v svetovnem gospodarstvu.

 

Centralna banka na Poljskem je že dvignila svojo obrestno mero na 0,5 odstotka. V Nemčiji pa beležijo padec industrijske proizvodnje. Padec analitiki pripisujejo predvsem težavam v dobavi mikro procesorjev, potrebnih za nemško avto industrijo, ki predstavlja velik del tako nemške, kot evropske industrijske proizvodnje. V Nemčiji se nadaljujejo tudi napori za sestavo nove vlade po volitvah na katerih so zmagali socialni demokrati. 

 

Delnice na Kitajskem so bile večino tedna zaprte zaradi praznikov, kljub temu pa so delniški indeksi na kitajskih borzah beležili ras tečajev. PMI podatki kažejo, da je storitveni sektor na Kitajskem po padcih v avgustu, v mesecu septembru beležil rast, kar je pripomoglo k rasti tečajev. Kljub temu pa ostajajo tveganja na Kitajskem povečana. Tako sta se po težavah z likvidnostjo kitajskega nepremičninskega giganta Evergrande, v podobni situaciji znašli še dve manjši podjetji iz tega sektorja. Težave teh podjetij izvirajo predvsem iz dejstva, da je prišlo do 36-odstotnega upada prodaje nepremičnin na Kitajskem. Ankete med potrošniki na Kitajskem pa kažejo, da le ti pričakujejo, da bodo v zadnjem kvartalu leta 2021 cene nepremičnin na Kitajskem še naprej rasle. To predstavlja pomemben test za reakcijo kitajske vlade. Videli bomo, kako bo tamkajšnjim oblastem uspelo na eni strani preprečiti nadaljnje težave v nepremičninskem sektorju in zadovoljiti želje potrošnikov po novih domovanjih. Hkrati se Kitajska sooča tudi s težavami pri oskrbi z električno energijo, ki jo bodo po napovedih vlade rešili s povečanjem količine električne energije pridobljene iz premoga.  

 

V tem tednu se ponovno začenja obdobje objav rezultatov podjetij v ZDA, zato bodo oči investicijske javnosti uprte predvsem v dogajanje povezano s tem. Hkrati pričakujemo tudi več pomembnih makroekonomskih objav, med njimi podatke iz trga dela v ZDA, podatke o inflaciji v ZDA, objavo zapisnika sestanka centralne banke in podatke o razpoloženju in porabi potrošnikov v ZDA. Za evropske delniške trge bodo pomembni predvsem podatki o razpoloženju gospodarstvenikov v Nemčiji. Pričakujemo tudi pomembne makroekonomske podatke za Kitajsko. Spremljali bomo tudi več objav podjetij, predvsem velikih bank in finančnih institucij v ZDA in drugih, med njimi so  DX Group,  ASOS, JPMorgan Chase, Blackrock, Goldman Sachs, Delta Airlines, Domino’s Pizza, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,8%         

Dow Jones

1,2%

Stoxx 600

1,0%

Shanghai Composite Index

0,7%

SBI TOP

-0,1%

Nafta

4,8%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar