Facebook med žvižgači in routerji

13.10.2021 ob 17:10

Za Facebookom je težek teden. Najprej se je visoka uslužbenka v sektorju za obdelavo podatkov Frances Haugen javno izpostavila kot žvižgačka, ki je razkrila težave ameriškega konglomerata pri zagotavljanju varnosti osebnih podatkov uporabnikov platforme.

 

V torek je o tem tudi uradno pričala pred komitejem ameriškega senata. Najbolj skrb vzbujajoče je verjetno dejstvo, da naj bi po pripovedi Haugenove Facebook zavestno dajal prednost rasti podjetja, namesto da bi aktivno reševal težave, povezane z zasebnostjo uporabnikov, ki so jih inženirji že večkrat izpostavili.

 

The Wall Street Journal nazorno poroča, da naj bi interna raziskava Facebooka pokazala, da so se samomorilska nagnjenja v segmentu mlajših žensk, ki redno zahajajo na instagram (ta spletna stran oziroma aplikacija je članica skupine Facebook) zvišala za skoraj 14 odstotkov v primerjavi s kontrolno skupino. Prav tako je skoraj tretjina iste skupine mlajših žensk poročala, da se po redni uporabi instagrama počutijo manj zadovoljne z obliko lastnih teles. Posledično jih veliko trpi zaradi anksioznosti in depresije.

 

Po pričevanju Haugenove je vodstvo Facebooka najprej popolnoma prezrlo omenjeno poročilo, pozneje pa celo uvedlo spremembe algoritma, ki bi povečale zadrževanje ranljivih skupin na platformah skupine Facebook. Poleg tega naj bi algoritem celo namerno oglaševal osebam, mlajšim od 13 let, čeprav naj bi bili vsi uporabniki Facebookovih platform starejši. Haugenova je še dodala, da je bil v njeni karieri Facebook njen najmanj etični delodajalec (v preteklosti je bila zaposlena tudi pri Googlu, Yelpu in Pinterestu).

 

Vodstvo Facebooka so poleg žvižgačke prejšnji teden pretresle tudi tehnične težave. V torek so bile vse spletne strani ter aplikacije skupine Facebook več ur nedostopne. To je bila najdaljša tovrstna težava skupine od leta 2008, ko je Facebook imel "le" okoli 80 milijonov uporabnikov (danes jih ima več kot tri milijarde).

 

Kombinacija tehničnih težav ter kritike na račun etike družbe so na začetku tedna negativno vplivale na vrednost delnice tega ameriškega giganta. V ponedeljek je vrednost delnice padla za več kot pet odstotkov. To je močno udarilo po žepu tudi največjega posameznega lastnika ter predsednika uprave Marka Zuckerberga, ki je v enem dnevu izgubil več kot šest milijard evrov.

 

Zanimivo je tudi, da je od 13. septembra, ko je The Wall Street Journal začel objavljati "The Facebook Files", ki temeljijo na pričanju Haugenove, Facebookova delnica izgubila dvanajst odstotkov svoje vrednosti. V tem obdobju se je tudi vrednost indeksa Nasdaq znižala za skoraj pet odstotkov, kar hkrati kaže na trenutno relativno šibko stanje celotnega segmenta ter ne nazadnje tudi pomena Facebooka znotraj tega. A vendar je tu vredno poudariti, kako soliden je Facebook.

 

Poleg glavne spletne strani, ki jo uporablja že skoraj polovica Zemljanov (in je leta 2020 imela več kot 84 milijard dolarjev prihodkov iz oglaševanja), je skupina zelo močna tudi v drugih socialnih omrežjih (instagram), vodilna v kategoriji instantnih sporočil (whatsapp) ter močna v panogi videoiger (oculus VR). Poleg tega ima celotna skupina zelo veliko znanja o perspektivnih industrijah, kot sta umetna inteligenca in blockchain. Posledično je kljub trenutnim razmeram Facebook še vedno zanimiva investicija za vsakega vlagatelja.

 

Erik Scheriani, Triglav Skladi

Komentar