Za nami dober borzni teden

19.10.2021 ob 11:15

K rasti so pripomogli dobri rezultati podjetij, ki v ZDA prva objavljajo kvartalne podatke o poslovanju in dobri makroekonomski kazalci. Dobro se delovale predvsem delnice majhnih nepremičninskih podjetij, ki jim je pomagal padec zahtevanih donosnosti obveznic, dobro so delovale tudi delnice potrošnih dobrin, ki jim je pomagala rast cene delnic podjetja Tesla. Slabše so delovale delnice podjetij iz sektorja komunikacijskih storitev. Pritiski na dobavne verige ostajajo, hkrati pa na poslovanje podjetij vplivajo tudi vedno višje cene energentov. Analitiki ocenjujejo, da se utegnemo bližati vrhu teh pritiskov. Tako podatki o inflaciji kažejo, da je ta v septembru na letnem nivoju znašala 4 odstotke. To je bistveno več od ciljev centralne banke, ki znašajo okoli 2 odstotka, a je ostala znotraj napovedi analitikov. Podatki kažejo tudi, da cene, ki jih industrijska podjetja plačujejo za surovine, ki jih potrebujejo za svoje proizvodnje procese, sicer še naprej rastejo, a se ta rast umirja. Vlagatelje je dodatno pomirila tudi objava zapisnika srečanja centralnih bankirjev, ki razkriva, da večina guvernerjev podpira ohranjanje obrestnih mer blizu nič še kar nekaj časa. Podatki sicer kažejo, da gospodarstvo po pandemiji še naprej dobro okreva. Število tedensko brezposelnih je tako pri 293.000 zahtevkih padlo na najnižje nivoje od začetka pandemije. 

 

Delnice na evropskih trgih so prav tako beležile rast tečajev. Rast analitiki pripisujejo predvsem dobrim poslovnim rezultatom podjetij in nadaljevanju gospodarskega okrevanja. Podatki pa na drugi strani kažejo, da največji inštituti, ki se ukvarjajo z napovedovanjem gospodarskih gibanj v državi, napovedujejo, da bo gospodarska rast v Nemčiji za leto 2021 znašala 2,4 odstotka, kar je manj kot so predvidevali sprva, saj je prejšnja ocena znašala 3,7 odstotka. Zmanjšanju napovedi so botrovala predvsem ozka grla v gospodarstvu, ki omejujejo sposobnost industrijskih podjetij, predvsem v avto industriji, ki predstavlja pomemben del nemškega gospodarstva, za proizvodnjo njihovih dobrin. Hkrati pa analitiki pričakujejo, da bo to prineslo močno gospodarsko rast v letu 2023, ki je bila iz 3,9 odstotka dvignjena na 4,8 odstotka. Nemško gospodarsko ministrstvo pa napoveduje, da bi po dobrem tretjem kvartalu, rast katerega je poganjal predvsem storitveni sektorj, utegnilo priti do stagnacije gospodarstva. Temu bodo po mnenju analitikov ministrstva botrovali predvsem pritiski na dobavne verige. 

 

V Sloveniji UMAR napoveduje, da nekateri gospodarski kazalniki v poletnih mesecih nakazujejo umirjanje gospodarske rasti, a kazalniki gospodarske klime kljub temu ostajajo na višji ravni kot pred epidemijo covida-19.

 

Delnice na kitajskih borzah so pretekli teden končale približno tam, kjer so ga začele. Kitajski premier je napovedal, da se je gospodarska rast na Kitajskem začela umirjati, a ni dal dodatnih pojasnil. Na kitajske borzne trge je vplivala tudi energijska kriza, ki se dogaja na Kitajskem. Energetska kriza je, po mnenju analitikov, posledica zgodnjega prihoda nizkih temperatur. Energetsko krizo tako na Kitajskem rešujejo z večjo proizvodnjo in predvsem višjo porabo premoga. Težave kitajskemu gospodarstvu povzročajo tudi rasti cen drugih energentov. Na drugi strani pa trge miri dejstvo, da so kitajska energetska podjetja začela pogajanja z dobavitelji iz ZDA za dobavo plina. Institucije, ki se ukvarjajo z monetarno politiko na Kitajskem, so tako pred težko izbiro med dodatno pomočjo gospodarstvu in dodatnim pritiskom na inflacijo in cene surovin na drugi strani. Predstavniki kitajskih institucij poudarjajo tudi, da težave, ki smo jim priča v kitajskih nepremičninskih podjetjih, ne bodo imele hujših posledic za gospodarstvo in kapitalske trge. Podatki kažejo, da v naslednjem letu zapade okoli 92 milijard dolga teh podjetij.

 

V naslednjem tednu bo po mnenju analitikov še naprej v ospredju dogajanje povezano z inflacijo in rastjo cen energentov, hkrati pa bomo lahko spremljali veliko objav podjetij, saj smo globoko v obdobju, ko podjetja te rezultate objavljajo. Tako lahko pričakujemoč četrtletna poročila družb Tesla, J&J, Procter & Gamble, PayPal, Netflix, Verizon, Danaher, Intel, SAP, Philip Morriy, IBM, Snap, Sartorius, Volvo, Barclays. Pričakujemo tudi pomembne makroekonomske objave. Med njimi PMI podatke za EU in njeno največje gospodarstvo Nemčijo, PMI podatke in podatke o inflaciji v Veliki Britaniji ter odločitev centralne banke o obrestni meri na Kitajskem.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,8%         

Dow Jones

1,6%

Stoxx 600

2,7%

Shanghai Composite Index

-0,6%

SBI TOP

0,9%

Nafta

3,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar