Rekordna poraba?

19.11.2021 ob 11:35

Potrošniški računi na bankah pokajo po šivih, tako v ZDA kot Evropi. Na obeh celinah so privarčevani zneski prebivalstva v bankah na rekordnih vrednostih.

 

Razlogov za tak položaj je več, predvsem spremembe varčevalnih navad po veliki krizi 2008, izjemno nizka brezposelnost v zadnjih letih ter nadomestila in koronski dodatki ter posledično majhni izdatki za nenujne dobrine med svetovno pandemijo. Glede na razpoložljive dohodke in dejstvo, da je bilo lansko praznično nakupovanje ohromljeno (pospremljeno tudi s precej negotovosti), je povsem realno pričakovati, da bo letos slika povsem obrnjena. Napovedi so obetajoče, saj naj bi v ZDA za nakupe porabili sedem do devet odstotkov več kot lani, skupaj zavidljivih 1,3 bilijona dolarjev! Ker 36 odstotkov kupcev naj bi porabilo več kot leto prej, medtem ko je v ZDA tudi 11,5 odstotka takih, ki za darila in storitve ne bodo namenili niti dolarja. Po drugi strani pa naj bi se precej povišali tudi stroški trgovcev zaradi pomanjkanja delovne sile in višjih cen transporta ter proizvajanja. Precejšen del teh stroškov naj bi nosili trgovci sami, nekaj pa jih bodo prek višjih cen morali absorbirati tudi kupci.

 

Glede na to, da je virus še vedno močno prisoten, bodo več kot očitno v prednosti spletni trgovci v primerjavi s klasičnimi. Njim v prid govori tudi trend sprememb v nakupovalnih navadah, ki se je oblikoval že pred pandemijo, med njo pa močno razširil. Pravkaršnja raziskava nakazuje, da 59 odstotkov kupcev med letošnjimi prazniki načrtuje nakupe prek spleta, kar je 52 odstotkov več kot lani. Še dodaten dokaz, da je v vzponu, je, da je neko gradbeno podjetje dobilo kar nekaj novih projektov za gradnjo distribucijskih centrov za prodajo prek spleta. Na splošno se pričakuje, da je panoga spletne prodaje na drobno pripravljena na nakupovalno mrzlico in hkrati pripravljena izkoristiti priložnost, da kupci spreminjajo svoje nakupovalne navade. Prednost za klasične trgovce pa je dejstvo, da imajo dovolj skladišč, in če jih pravočasno napolnijo, se tudi njim obeta dober konec leta zaradi težav v oskrbovalnih verigah. Težavam v oskrbovalni verigi se tudi v zadnjem četrtletju ne bo dalo izogniti.

Kje bi utegnili biti kupci najbolj prikrajšani? V njihovem najljubšem segmentu – elektronskih komponentah. Sem sodijo izdelki, kot so računalniki, igralne konzole, vozila, gospodinjski aparati. Te izdelke "praznični" kupci že zdaj kupujejo, da bi jih še pravočasno dobili, hkrati pa se bojijo, da bodo cene zaradi velikega povpraševanja do konca leta zrasle.

 

Kako bo razplet nakupovalne mrzlice odmeval na trgih?

 

Rezultat (ne)uspešnosti prazničnega nakupovanja se bo pozitivno ali negativno pokazal na delniških trgih v cenah delnic, ki so močno vpete v nakupovalno sezono. Gre za trgovce, tako klasične kot spletne, in vse proizvajalce, katerih dobrine so predmet daril in želja tega obdobja. Nedvomno sem sodijo velika imena elektronike v najširšem smislu.

 

V tej točki pa se nakupovalna mrzlica dotakne tudi upravljavcev skladov, saj tukaj nastopajo glavna podjetja naših portfeljev. Ta del sezone ima pri nekaterih pomemben vpliv na njihovo končno finančno sliko, zato je njihova vključitev ali izločitev iz portfelja še kako pomembna. Morda bo tokrat tudi za upravljavce težja naloga spremljati uspešnost prodaje, saj "ulica" (beri prazne police) ne bo mogla dati pravega odgovora uspešnosti. Prazne police bodo lahko zaradi velike prodaje ali ozkega grla v dobavni verigi. Zadnje za podjetja v portfeljih upravljavcev ne bo dobro.

 

Trgovci tega pomembnega dela prodajnega leta ne bodo nikakor pustili naključju, zato polnjenje skladišč teče že od poletja in storili bodo vse, da bo porabi namenjen denar prišel do njih do zadnjega centa.

 

Slavko Rogan, Triglav Skladi

 

Komentar