Kaj Kitajska ponudba pomeni za Gorenje

14.5.2018 ob 14:30

Ponudba kitajske skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljeno odšteti skoraj 300 milijonov evrov, je dodobra razburkala Ljubljansko borzo, kar ob upoštevanju vrtoglave 76-odstotne prevzemne premije nikakor ni presenetljivo. Izmed treh zainteresiranih vlagateljev je najvišjo ponudbo, v višini 12 evrov za delnico, oddala Skupina Hisense, seveda pod pogojem, da ji v prevzemnem postopku uspe pridobiti najmanj 50 odstotkov plus eno delnico. Hisense je konec minulega tedna že objavil tudi prevzemno namero, ki jo bo v naslednjih dneh sledila še prevzemna ponudba. 

 

Dogajanje okrog prevzemnega procesa bo tako glavno vodilo gibanja cene delnice Gorenja v prihajajočih mesecih. Cena pri tem implicira 8,8-kratnik EBITDA (za zadnjih dvanajst mesecev), 0,5-kratnik prodaje in 0,8-kratnik kapitala obenem pa tudi 36-kratnik s strani Gorenja načrtovanega čistega dobička za letošnje leto. 

 

Namera za prevzem je tako v dobršnem delu zasenčila rezultate v prvem letošnjem četrtletju, v katerem je Skupina Gorenje ustvarila 295,6 milijona evrov prihodkov. Četrtletni prihodki so bili 3,3 odstotka nižji kot v enakem lanskem obdobju, ob izločitvi dejavnosti prodaje premoga, ki je bila prodana konec leta 2017, pa so bili na medletni ravni višji za slab odstotek. Rast prodaje je bila prisotna na trgih zunaj Evrope, v Vzhodni Evropi je bila prodaja na ravni lanskoletne, medtem ko je prodaja v Zahodni Evropi zabeležila padec. Spodbudno pa ostaja dejstvo, da se prodaja premium in inovativnih produktov še naprej povečuje.

 

Stroški materiala so zrasli za 11,8 odstotka, kar je posledica dinamike na surovinskih trgih, na drugi strani pa so stroški storitev rahlo upadli. Stroški dela so zrasli za 4,4 odstotka. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je tako v prvem letošnjem četrtletju znašal 22,4 milijona evrov oziroma 8,7 odstotka več kot leto prej. Skupina Gorenje je v prvih treh mesecih letošnjega leta posledično ustvarila 2,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 23,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.  Velja pa omeniti, da za letos napovedujejo 1,328 milijarde evrov prihodkov, medtem ko naj bi čisti dobiček dosegel 8,1 milijona evrov. Rezultati v prvem četrtletju so bili tako bolj ali manj skladni z našimi ocenami oziroma pričakovanji.

 

Tina Orzan, ALTA Invest

Komentar