So vsi že na dopustih?

15.6.2018 ob 14:20

Z letošnjim letom so za zdaj še naprej najbolj zadovoljni vlagatelji v ZDA, saj je indeks SP500 že od marca v naraščajočem bikovskem trendu. Med posameznimi panogami je letos v ospredju znova tehnologija, kjer so težave iz začetka leta že davno pozabljene. Ali se bo pozitivni trend nadaljeval čez poletje, je odvisno tudi od tega, ali se bo sentiment prenesel še na druge panoge (predvsem finance in potrošne dobrine), kar bi lahko indekse poneslo še znatno višje. Čez nekaj tednov se bodo začele objave rezultatov za drugo četrtletje, in če se bodo začele s pozitivnimi novicami, bi to samo še dodatno potrdilo trenutni pozitivni trend.

 

Trenutno je videti, kot bi nekateri vlagatelji še odšli na počitnice, saj si drugače ne moremo razlagati relativne nezaskrbljenosti nad razpletom srečanja držav G7, potenciranjem nesoglasij med članicami druženja ter morebitnimi nevarnostmi trgovinske vojne med ZDA, EU in Kanado. Tudi zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je junija malo ohladilo in doseglo najnižjo raven po septembru 2012, kar je najverjetneje posledica zaskrbljenosti zaradi trgovinskih sporov med EU in ZDA ter morebitnih negativnih vplivov carin na trgovino med EU in ZDA. Ta relativna nezaskrbljenost je lahko tudi znak trenutne moči borz.

 

Vsekakor pa je po dolgem času zanimivo tudi dogajanje na domačem borznem parketu. Kri sta po žilah vlagateljev pognali predvsem ponudba za prevzem Gorenja, ki se trenutno izteka, ter namera za prevzem Cinkarne Celje. A ta očitno ni padla na plodna tla, saj so obstoječi delničarji Cinkarne snubcu dali jasno vedeti, da je njegova ponudba bistveno preskromna. A kot je za zdaj videti, so tuji vlagatelji pokazali na relativno podcenjenost našega trga, ki je letos med najdonosnejšimi, obenem pa so rekordne tudi dividende. Upajmo, da bo tudi politika nove neznane vlade naklonjena privatizaciji državnih podjetij, kar bi znalo še dodatno poživiti naš finančni trg.

 

Veliko bolj mrk pa je pogled vlagateljev, ki so investirali v kriptovalute. Zlasti tistih, ki so se za to špekulacijo odločili konec lanskega leta, ko so bili tečaji na vrhuncu. Kriptovalute so namreč še vedno pod močnimi prodajnimi pritiski, bitcoin pa se denimo približuje letošnji najnižji vrednosti, ki jo je dosegel februarja (približno 6000 ameriških dolarjev). K zadnjemu negativnemu razpoloženju na trgu kriptovalut je prispeval tudi vdor v eno od borz v Južni Koreji, kjer je izginilo za okoli 37 milijonov dolarjev kriptovalut.

 

Gorazd Grof, ALTA Skladi

Komentar