Vzpon "zelene" industrije

20.7.2018 ob 15:10

Kanada je legalizirala uporabo marihuane v medicinske namene že leta 2001, vendar je 7. junija letos naredila še korak dlje. Tega dne je namreč kanadski senat v parlamentu izglasoval zakon, ki odraslim osebam dovoljuje uporabo marihuane tudi v rekreacijske namene. Čeprav je bil Urugvaj prva država, ki je popolnoma legalizirala uporabo kanabisa v rekreacijske namene, je Kanada, ki je tudi članica skupine G7, postala prva od razvitih držav, ki je začela postopke v omenjeni smeri. Po glasovanju v senatu je sredi junija zakon potrdil še spodnji dom parlamenta. Kanado zdaj čaka še neprijetno opravilo, in sicer obvestiti Združene narode o odstopu od treh mednarodnih konvencij, ki urejajo tematiko kanabisa. Če jih ne bo obvestila in bo zakon začel veljati, bo to pomenilo, da Kanada de facto, krši mednarodno pravo.

 

Kljub temu da ima Kanada le še zakonodajni korak do popolne legalizacije uporabe marihuane, pa vlagatelji v zeleno industrijo že praznujejo. Investitorji namreč predvidevajo, da bo po sprejetju zakonodaje v roku enega leta zeleni industriji zaradi prodaje kanabisa odraslim osebam prineslo dodatnih 5 milijard dolarjev. Poslovne projekcije analitikov pa napovedujejo rast prodaje kanabisa v naslednjih treh letih do 25 milijard dolarjev na leto oziroma da bo do leta 2026 prodaja v Severni Ameriki nanesla 50 milijard dolarjev prihodkov. Kako veliko je zaupanje vlagateljev v popolno legalizacijo kanabisa, prikazujejo delnice zelenih gigantov Aurora Cannabis Inc in Aphria Inc, ki so se v zadnjem letu dvignile za rekordnih 400 in 200 odstotkov.

 

Tudi v ameriški farmacevtski industriji opažamo ogromen premik v miselnosti do marihuane. V ZDA je ta trenutek zgodovinsko visoka podpora za uporabo marihuane v medicinske namene. Do današnjega dne je FDA odobrila že tri zdravila, ki so narejena na podlagi sintetičnega kanabisa, vendar nobeno od njih ni poželo pravega uspeha. Podjetje GW Pharmaceuticals je naredilo zdravilo Epidiolex, ki je namenjeno za zdravljenje dveh zelo redkih oblik epilepsije. To je prvo zdravilo, ki je narejeno na podlagi naravnega kanabisa. Uprava za prehrano in zdravila (FDA) je 25. junija tudi uradno prižgala zeleno luč za prodajo in uporabo zdravila. Za odobreno zdravilo Epidiolex analitiki pričakujejo, da bo postalo prava uspešnica v letu 2018. Predvideva se namreč, da bo zdravilo do leta 2022 podjetju prineslo kar milijardo dolarjev prihodkov.

 

Rok Petročnik, ALTA invest

 

Komentar