Ameriški velikani navdušili z rezultati!

27.7.2018 ob 11:25

Ameriški Intel, drugi največji svetovni proizvajalec polprevodnikov za korejskim Samsungom, je v drugem četrtletju letos z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja analitikov. Čisti dobiček se je tako z lanskih 2,8 milijarde dolarjev povzpel na pet milijard, prihodki pa so narasli za 15 odstotkov na 17 milijard dolarjev. Čisti dobiček Intela na delnico je medletno narasel z 58 centov na 1,05 dolarja na delnico. Prilagojeni dobiček je dosegel 1,04 dolarja, analitiki pa so pričakovali 0,96 dolarja. Prihodki pa so pričakovanja presegli za okoli 0,2 milijarde dolarjev.

 

Ameriška veriga kavarn Starbucks je v drugem letošnjem četrtletju oz. svojem tretjem poslovnem trimesečju ustvarila 852,5 milijona dolarjev čistega dobička, kar je skoraj četrtino več kot v enakem obdobju lani. Z dobičkom in tudi prihodki je presegel pričakovanja analitikov.

 

Čisti dobiček Starbucksa je dosegel 61 centov na delnico, v enakem četrtletju lani pa 691,6 milijona dolarjev oziroma 47 centov na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov pa je v četrtletju med aprilom in junijem dosegel 62 centov na delnico ali cent več od napovedi analitikov. Prihodki so narasli za 11,5 odstotka na 6,31 milijarde dolarjev. Delnice Starbucksa so se v podaljšanem borznem trgovanju v četrtek podražile za 49 odstotkov.

 

Ameriški tehnološki konglomerat Amazon, ki je že zdavnaj prerasel prvotne okvirje spletnega trgovca in se širi na različna področja, je v drugem četrtletju letos dokončno dokazal, da lahko ustvarja visoke dobičke. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal za skoraj 12-krat, s 197 milijonov na 2,5 milijarde dolarjev. Amazon medtem ni uresničil pričakovanj analitikov z 39-odstotno rastjo prihodkov na 52,89 milijarde dolarjev, saj so računali na prihodke v višini 53,4 milijarde dolarjev, vendar pa jih je skok dobička navdušil. Delnice Amazona so se letos do srede zvečer podražile že za 55 odstotkov, v četrtek so se sprva pocenile za 2,98 odstotka, v podaljšanem pa podražile za 3,1 odstotka. (STA)

Komentar