Kje so vzroki za korekcijo na trgu kriptovalut?

Januarja, predvsem v zadnjem tednu, je bilo kar nekaj novic, ki so tako ali drugače vplivale na trg kriptovalut ali natančneje gibanje cen kriptovalut. Če na hitro povzamemo.

 

Kupujemo, ko je poceni, mar ne?Japonska borza kriptovalut Coincheck je bila žrtev hekerskega napada, v katerem je izginilo za okoli 58 milijard jenov ali 430 milijonov evrov kriptožetonov NEM, desete največje kriptovalute po tržni kapitalizaciji, ki trenutno znaša nekaj manj kot 6 milijard dolarjev. Z borze so sporočili, da bodo potrebovali finančno pomoč, Japonci še čakajo na epilog.

Naslednja novica, ki je zaokrožila, je prišla iz Rusije, kjer so napovedali prve korake v smeri regulacije kriptovalut. V pripravi je namreč predlog zakona, ki naj bi zmanjšal tveganje za goljufije in pomagal ustvariti davčni režim, ki bo transparenten. Nemčija in Francija sta napovedali, da bosta za srečanje G20 prihodnji mesec pripravili skupen predlog regulacije bitcoina. Napovedana regulacija kriptovalut naj bi se zgodila tudi v Indiji, kjer si predvsem želijo dobiti boj proti uporabi kriptovalut na črnem trgu.

Pomemben dejavnik pri padcu vrednosti bitcoina pa je verjetno tudi odločitev Facebooka, da prepove oglaševanje kriptovalut, kar so utemeljili z razlago, da morajo biti vsi oglasi varni.

Veliko prahu so dvignile tudi oblasti v Južni Koreji, ki s svojo regulacijo kriptovalut želijo zmanjšati anonimnost trgovanja in dolgoročno preprečiti pranje denarja, Kitajska pa želi omejiti rudarjenje bitcoinov.

V zadnjih dneh pa je padec tečajev povzročila predvsem novica, da regulatorji v ZDA preiskujejo kriptovaluto Tether (USDT) in podjetje Tether Limited, ki naj bi za vsak tether krila en ameriški dolar. Torej naj bi bila valuta vezana na dolar in zato manj tvegana ter naj bi predstavljala možnost vlagateljem, da se izognejo tveganju prehoda med valutami. Podjetje pa seveda nikoli ni dokazalo, da ima toliko denarja za kritje svoje valute. V obtoku je trenutno več kot 2,2 milijarde njihovih kriptožetonov. Prav tako naj bi bila sporna povezava med borzo Bitfinex in Tether Limited, padajo pa očitki, da naj bi tether umetno dvigoval ceno bitcoina. Če bo ta manipulacija s ceno dokazana, verjetno sledi nova pocenitev kriptovalut, predvsem bitcoina, ki pa bo hkrati tudi nova priložnost za nakup. Po poročanju Bloomberga so ameriški finančni regulatorji borzi Bitfinex in podjetju Tether Limited izdali sodni poziv, naj dokažejo, ali imajo res dovolj denarja za kritje kriptožetonov.

 
Ta korekcija je za trg kriptovalut dobra, saj bo verjetno ločila plevel od pšenice in bo na ta način "očistila" trg. Če se izkaže, da tether nima obljubljenih rezerv in da so na ta način napihovali ceno bitcoina, se bo trg postavil na "prave vrednosti", če pa rezerve zares ima, se bo trg ponovno dvignil na višje ravni. Čas za nakup kriptovalut je vsekakor tu, čas za njihovo prodajo pa še pride.

Če vas zanima nakup, prodaja ali mnenje o kriptovalutah, se lahko obrnete na nas in pomagali vam bomo. Pokličite nas na 0590 81460 ali pišite na marketing@individa-partnerji.si.
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar