ICO* in dve plati istega kovanca

V zadnjem času se zanimanje za kriptovalute kljub veliki volatilnosti trgov veča. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poleg klasičnega vlaganja v kriptovalute preko menjalnic in hranjenja v denarnicah je vse bolj popularno tudi vlaganje v nove kriptovalute preko prve ponudbe kovancev ali krajše ICO (angl. Initial Coin Offering).


Jasno je, da gre pri kakršnem koli vlaganju v kriptovalute za zelo tvegano naložbo, zato vlagateljem svetujem, da za tovrstno naložbo namenijo največ 10 odstotkov svojega portfelja. Pri vlaganju v ICO pa je tveganje še višje, posledično pa so višje tudi možnosti za zaslužek. Pri zbiranju sredstev preko ICO gre za nekakšne start-upe v kriptosvetu, ki sredstva zbirajo v kriptovalutah, saj je ta postopek zbiranja sredstev bistveno bolj enostaven kot pri klasičnih izdajah delnic ali najemanju posojil. Prednosti zbiranja sredstev preko ICO so predvsem v lažjih in krajših postopkih, možnosti sodelovanja majhnih vlagateljev ter možnosti sodelovanja vlagateljev iz različnih držav.


Količina sredstev zbranih v ICO projektih iz leta v leto narašča. V letu 2016 je tako 46 ICO-jev zbralo slabih 100 milijonov dolarjev, v letu 2017 pa jih je 279 zbralo nekaj manj kot 5 milijard dolarjev. V letu 2018 je do sedaj 35 ICO-jev zbralo več kot 800 milijonov dolarjev. Iz navedenih podatkov lahko sklepamo, da gre za zelo hitro razvijajoč se način zbiranja sredstev.

 

Vlagatelji v ICO imajo možnost, da sodelujejo pri financiranju odličnih in visoko tehnoloških projektov z možnostjo zelo visokih zaslužkov, na drugi strani pa gre pri mnogih zgolj za obljubo, kaj bodo z zbranimi sredstvi naredili v prihodnje brez, da bi v času zbiranja sredstev imeli kakršen koli delujoč produkt.


Privlačnost ICO-jev za vlagatelje izvira iz njihove dobičkonosnosti. Cena Ethereuma v ICO fazi je bila dobrih 30 centov, do danes pa se je dvignila za vrtoglavih 272.037 odstotkov. Kriptovaluta pod imenom NEO je od svojega ICO, ko se je imenovala še Antshares, zrasla za kar 351.576 odstotkov. Med najuspešnejšimi pa najdemo tudi slovensko start-up podjetje Cashila, ki je za svojo platformo ICONOMI zbralo 10,5 milijona dolarjev, vrednost njihovega žetona pa je od ICO faze zrasla za 1156 odstotkov.


Na drugi strani pa so projekti kot je LoopX, ki naj bi s pomočjo sredstev zbranih v ICO razvil algoritem za robotsko trgovanje. Investitorjem so obljubljali konstantne in visoke donose, včeraj pa je odjeknila novica, da so tako spletna stran kot tudi strani projekta na družabnih omrežjih ter zbrana sredstva v višini nekaj milijonov, izginili neznano kam. Še večji tak projekt pa je AriseBank, ki naj bi po njihovih trditvah imel zbranih 600 milijonov dolarjev v svojem ICO, a mu je Securities and Exchange Commission (SEC), regulator trga vrednostnih papirjev v ZDA, prepovedal delovanje in zamrznil premoženje, saj so ugotovili, da gre za žeton, ki ustreza definicijam vrednostnega papirja in bi moral izpolnjevati zakonske zahteve za izdajo le-teh. 


Ker žetoni nastopajo na nereguliranem trgu je zaščita vlagateljev v takih primerih slaba.


Večina ICO-jev se trudi pokazati, da gre pri njihovem žetonu za tako imenovani "utility token", torej žeton, ki ima neko dodano uporabnost in ne za "security token", torej neke vrste vrednostni papir, ki bi moral nastopati na reguliranem trgu.


Zaradi vsega napisanega menim, da gre v primeru ICO-jev za naložbe z velikim potencialom a hkrati tudi za veliko stopnjo tveganja.


Pri nas pa se pripravlja eden največjih ICO-jev na slovenskih tleh. Gre za slovensko podjetje Robotina, ki je na trgu že 28 let, je zelo uspešno v svoji panogi ter priznano po celem svetu. Za ICO so se odločili zato, ker je učinkovitost porabe energije v stavbah in hišah še kako pomembna tako s stroškovnega kot tudi ekološkega vidika. Po tem, ko smo preverili projekt, lastnike, podjetje, plan uvrstitve izdelka na trg pa tudi ekipo, ki stoji za izdajo žetona, smo ugotovili, da gre za zelo dobro pripravljen projekt z visokim potencialom rasti. Čas pa bo pokazal, ali bo projekt zaživel tudi v praksi.


*ICO (angl. Initial Coin Offering ali prva ponudba kovancev)

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar