Kriptovalute v letu 2021

Ne glede na to, kaj nam bodo prinesli zadnji dnevi leta 2021, si ga bomo na področju investicij zapomnili kot leto velikih skokov in strmih padcev. Tako smo lahko predvsem na kripto trgih lahko videli rekordne vrednosti, ki so za več kot 3x presegle rekorde iz leta 2017. Po drugi strani pa smo videli tudi strme padce, ko je cena največje kriptovalute Bitcoin iz vrhov pri preko 60.000 dolarjev padla pod 30.000 dolarjev.

 

V času pisanja članka je tako indeks S&P 500, ki ga sestavlja največjih 500 podjetij v ZDA, pridobil preko 28 odstotkov, medtem ko je indeks Euro Stoxx 50, ki ga sestavljajo evropska podjetja, pridobil preko 20 odstotkov. Delnice podjetij trgov v razvoju pa so zgubile nekaj več kot 5 odstotkov.

 

Na kripto trgih je bila situacija še bolj pestra. Tako je Bitcoin (BTC) v letu 2021 pridobil okoli 70 odstotkov. Bitcoin se želi uveljaviti kot plačilno sredstvo in hranilec vrednosti, torej kot neke vrste digitalno zlato. Še bolje se je odrezal Ethereum (ETH), ki je v letošnjem letu pridobil okoli 420%. ETH valuta se uporablja za transakcije na Ethereum omrežju, kjer programerji ustvarjajo različne pametne pogodbe in aplikacije od decentraliziranih borz pa do računalniških iger.

 

Primerjava gibanja cene BTC (modra) in ETH (oranžna).

 

Med bolj resnimi projekti gre izpostaviti rast Metaverse projektov kot so Axie Infinity (AXS), ki je pridobil skoraj 18.000% ali The Sandbox (SAND), ki je pridobil preko 16.000%. Gre za projekte, ki se ukvarjajo z virtualno resničnostjo in želijo narediti eko sistem, v katerem bi uporabniki živeli svoje virtualno življenje. Omeniti velja še Solano (SOL), ki je pridobila okoli 12.500%. Glavni adut te valute je, da je podobna Ethereumu, a so transakcije precej hitrejše in cenejše.

 

Na drugi strani pa vidimo kovance in žetone kot je JasmyCoin (JASMY), ki je izgubil 94% vrednosti ali pa Slovencem bolj poznani SafeMoon (SFM), ki je izgubil skoraj 70% vrednosti. Na padce pa niso bili odporni niti projekti, ki obstajajo že dlje časa in so veljali za zelo obetavne, kot je na primer NEM (XEM) ki je izgubil okoli 40% vrednosti.

 

V spodnji tabeli sledi prikaz vrednosti vložka v višini 1.000€, vloženega na 31.12.2020. Vrednosti odsevajo dobiček ali izgubo posameznega finančnega instrumenta od začetka leta, do časa pisanja tega članka.

 

Investicija        Rast          Vrednost
Delnice ZDA 28% 1.280 €
Delnice Evropa 20%

1.200 €

Delnice trgov v razvoju

-5%

950 €

Cryptoindex100 220% 3.200 €
Bitcoin (BTC) 70% 1.700 €
Ethereum (ETH) 420% 5.200 €
Shiba Inu 48000000% 480.001.000 €
AXS 18000% 181.000 €
SAND 16000% 161.000 €
SOL 12500%

126.000 €

JASMYN -94% 60 €
SafeMoon -70%

300 €

XEM -40% 600 €

 

Tabela nam pokaže, da bi v primeru, da bi celoten znesek vložili v Shiba Inu prišli na drugo mesto lestvice najbogatejših Slovencev. Seveda gre za teoretično situacijo, saj bi zaradi likvidnosti na borzah tako količino prodajali dolgo časa hkrati pa bi precej znižali ceno. Bolj realističen izračun nam pokaže, da bi v primeru, da bi svoj portfelj razdelili, prav tako dosegli zavidanja vredne donose. Tako bi v primeru, da bi polovico svojega portfelja razpršili na delniških trgih polovico pa v kriptovalutah lahko iz 1.000€ ustvarili 2.171€. To pomeni, da bi v enem letu svojo investicijo več kot podvojili. Hkrati pa nam zgornji izračun pokaže tudi, da v primeru izbora napačnih kriptovalut naš portfelj lahko utrpel tudi veliko škode. V primeru, da bi celotnega tisočaka investirali v najslabše delujoči projekt, bi nam tako danes ostalo zgolj 60€. V kolikor pa bi izbrali tri najslabše projekte, pa bi danes imeli 320€.

 

Napisano nam kaže, da je pri izbiri investicij, predvsem v kripto svetu, potrebna velika previdnost. Hkrati pa je potrebno veliko časa posvetiti preučevanju potencialnih investicijskih priložnosti, da se izognemo morebitnim nepridipravom, ki prežijo na naša sredstva. Tak primer je bil na primer OneCoin, v katerega so vlagali tudi Slovenci. Pri tem projektu se je izkazalo, da gre za prevaro, ki je vlagatelje pustila brez vloženih sredstev.

 

V družbi INDIVIDA & Partnerji smo zato za naše stranke pripravili različne strategije nakupa kriptovalut. Tako lahko izbirate med klasično "kupi in drži" strategijo, kjer kupimo valute, za katere menimo, da imajo potencial za rast in vam jih nato predamo v hrambo. Odločite pa se lahko tudi za eno od bolj aktivnih strategij, kjer investiramo v projekte, v katerih vidimo potencial in aktivno prilagajamo izbiro razmeram na trgu. Pri izbiri projektov se poglobimo predvsem v uporabnost projekta in potencialno tržno vrednost. Preučimo tudi ekipo, ki stoji za projektom. Tako izbiramo projekte, za katere menimo, da bodo zmagovalci v reševanju izzivov, ki jih naslavljajo. Vlagamo tako v uveljavljene projekte kot sta Bitcoin in Ethereum, ki sta svojo vrednost že dokazala, a z razvojem ohranjata močan potencial za rast, kot v projekte, ki se ukvarjajo s trenutno najbolj vročimi temami kot so Metaverse, Defi in NFT. Pri izboru projektov se držimo striktnih pravil za obvladovanje tveganj in na tak način sredstva vlagateljev poizkušamo varovati pred prevelikimi izgubami.

 

Seveda se lahko pridružite tudi isti strategiji (portfelju) vlaganja v kriptovalute, ki jo kreiramo mi, v našem podjetju in se na ta način izognete situacijam, kjer bi se zgodilo, da bi investirali v napačen kovanec in pri tem izgubili večji ali celoten del vložka, hkrati pa se bo vaš portfelj spreminjal skladno in ažurno z aktualnimi kriptovalutami. V kolikor še nimate dela portfelja v kriptovalutah, je zadnji čas, da se odločite, da razpršite del premoženja tudi v ta naložbeni razred, saj verjamemo v njihov dolgoročni potencial.

 

Poudariti je potrebno, da investiranje denarja s seboj vedno prinaša določeno tveganje in lahko privede do izgube dela ali vseh sredstev. Ta tveganja so zaradi visoke volatilnosti še bolj prisotna v kripto svetu, zato je pomembno, da nas visoki donosi ne zavedajo in da se pred vlaganjem posvetujemo s strokovnjaki na tem področju. Za več informacij o možnostih plemenitenja vašega premoženja, tako v klasičnih kot kripto naložbah, se obrnite na svojega svetovalca.

 

Veliko sreče v letu 2022!

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar